IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учители ще повишават квалификацията си с евросредства

Започват две програми за обучение на педагогическия персонал, заяви Диян Стаматов

15:21 | 19.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са одобрени две операции, насочени към повишаване квалификацията на учителите. Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на провеждащия се днес събор на учителите в зала "Арена Армеец“, предаде БТА.

Първата мярка е с бюджет 20 млн. лева и предвижда обучение на 17 хил. души, от които 2 хил. на възраст до 34 години.

Втората е за повишаване на капацитета за работа в мултикултурна среда с бюджет 5 млн. лева под формата на грантови схеми от 50 хил. до 100 хил. лева. Тук е заложено обучение на 2 хил. души. 

Договорените средства до май 2016 г. по конкретни операции, които имат пряка връзка с безвъзмездно подпомагане на учители и ученици, вече са общо 88 млн. лева, каза Стаматов.

Зам.-министърът допълни, че предстои да завършат три процедури на обща стойност 185 млн. лв. , като най-голямата е за 140 млн. лева за проекта "Твоят час". Целта е той да започне от следващата учебна година.

По тази процедура са предвидени средства както за неправителствени организации, така и за учителите за извънкласни дейности или за допълнителна подготовка по предмети.

Стаматов припомни, че средства за квалификация са предвидени и като дял в годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал.

Извън тези средства по бюджета и тази година има национална програма "Развитие на педагогическите специалисти". С бюджет от 600 000 лева се предвижда квалификация на 25 000 души.

Предвижда се новоназначените учители да имат наставници, да бъдат назначавани за класни ръководители, да водят часове по допълнителна подготовка или занимания по интереси, за да могат по-бързо да се адаптират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още