IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще подкрепи антикорупционния закон при някои условия

От Движението за права и свободи настояват от текстовете да отпадне частта за „ доброволните сътрудници“

14:38 | 01.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще подкрепим промените в Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, но няма да спестим критиките си. Това обяви депутатът от ДПС Хамид Хамид по време на обществено обсъждане на законопроекта в Народното събрание днес.

По думите му управляващите не са успели да разсеят съмнения, че заедно с новия закон, създават „паралелни разследващи структури със съмнителна ефективност“.

„Крачка напред е, че сте помислили за отнемането на имуществото, този въпрос вече е излизал на дневен ред няколко пъти. Имаме обаче забележки относно полицейските правомощия, които възлагате на инспекторите“, каза още той и призова правосъдното министерство да премахне от проекта на норматив частта с доброволните сътрудници. 

В проекта на закон е записано, че новата антикорупционната комисия, която ще бъде създадена, ще си сътрудничи с „доброволно привлечени“ граждани. Не става ясно обаче как точно ще се пази в тайна самоличността на тези доброволни агенти, нито как точно ще помагат на новия орган. Описано е само, че данни за лица, приели доброволно сътрудничество с органите на комисията, могат да се предоставят на съда и прокуратурата само след писмено съгласие на лицата във връзка с конкретно наказателно производство и при спазване разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация. 

Тази част от законопроекта на правосъдното министерство притесни и главният прокурор Сотир Цацаров, който също присъства на общественото обсъждане. „За мен двата основни момента, които будят притеснение, са притежаването на специалните разузнавателни средства и използването на доброволните сътрудници. Апелирам народните представители много внимателно да прецизират разпоредбите за възможността за ползване на доброволни сътрудници. Това присъства и в законопроекта на БСП“, посочи той.

Обвинител номер едно обясни, че присъствието на такива доброволни сътрудници крие опасност както за самите „агенти“, така и за достоверността на предоставяната от тях информация.

Освен това според Цацаров кръгът лица, които трябва да декларират имуществото си, е прекалено широк и препоръча в него да бъде включено ръководството на КЕВР. „Ако на Комисията за противодействие на корупцията бъде разрешено да притежава специални разузнавателни средства държавата ни ще има 3 централи, които ще могат да ги притежават. Въпросите за контрола трябва да си ги постави всеки от нас, мисля, че отговорите са ясни“, каза още главният прокурор.

За да стане по-ясно, ще припомним, че новият мегаорган, който ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество обединява в себе си Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и специализираната дирекция от ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Последна актуализация: 18:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 6 години
или да изтъргуват някаква подкрепа за нещо си пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
хахахаха, като прочетох заглавието, първото което ми дойде на акъла беше същото :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Главното условие на ДПС е този закон да не важи за тях, а само за всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още