IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: България не покрива критериите за присъединяване към еврозоната

Нито една от седемте страни кандидатки не изпълнява условията за влизане, защото законите им не са в в съответствие със стандартите на ЕЦБ

14:34 | 07.06.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Нито една от седемте страни кандидатки за присъединяване към еврозоната, между които е и България, не изпълнява условията за влизане, посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в доклад, цитиран от Market Watch.

В доклада, включващ България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, се посочва, че като цяло икономиките на страните са стабилни, но законите не са в съответствие със стандартите на ЕЦБ.

„Седемте разглеждани държави отговарят на повечето икономически критерии, но никоя от тях не покрива всички изисквания, предвидени в договора, включително тези за правна конвергенция“, обясняват от ЕЦБ.

„В нито една от седемте страни правната рамка не отговаря напълно на всички изисквания за приемането в зоната на единна валута“, допълват от банката.

„Несъвместимостите продължават по отношение на независимостта на централната банка, по-специално в контекста на институционалната и финансова независимост на централните банки“, уточняват от ЕЦБ.

При всички разглеждани страни, с изключение на Хърватия, има „несъвместимост по отношение на забраната за парично финансиране и правната интеграция на съответните централни банки в системата на еврозоната“.

От банката посочват, че „ще мине време, преди еврозоната да включи още членове към настоящите 19 страни“.

ЕЦБ публикува оценката си най-малко веднъж на всеки две години. В доклада не са включени Дания и Великобритания, които макар че са членки на ЕС, имат специални режими, които не изискват от тях присъединяване към единната валута. 

Присъединяването към еврозоната е задължително за България, но не е обвързано със срок. Точната дата зависи от присъединяването към Валутно-обменния механизъм, или т. нар. „чакалня“ на еврозоната. Очаква се дотогава България да запази фиксирания курс на лева.

Какво пише в доклада за България

През април 12-месечният среден темп на ХИПЦ инфлация в България бе -1,0%, т.е. доста под референтната стойност от 0,7% по критерия за ценова стабилност. През последните десет години този темп се колебаеше в относително широк диапазон от -1,7% до 12,6%, като средно за периода беше висок и възлизаше на 3,6%.

Гледайки в перспектива, съществуват опасения за дългосрочната устойчивост на конвергенцията по отношение на инфлацията в България, пише в доклада. Възможно е процесът на догонване да доведе до положителен диференциал на инфлацията спрямо тази в еврозоната. За да се избегне възникването на прекомерен ценови натиск и на макроикономически дисбаланси, процесът на догонване трябва да бъде подкрепен с подходяща политика.

През 2015 г. дефицитът и дългът на сектор „държавно управление“ в България отговаряха на маастрихтските критерии. От 2012 г. насам България подлежи на мерките по предпазния лост, залегнали в Пакта за стабилност и растеж.

През 2014 г. дефицитът превиши референтната стойност от 3% от БВП. Европейската комисия обаче оцени свръхдефицита като извънреден и временен, което не налага откриването на процедура при прекомерен дефицит.

Икономическата прогноза на Европейската комисия от пролетта на 2016 г. показва риск от известно отклонение от плана за корекции за постигане на средносрочната цел както през 2016 г., така и през 2017 г. При това в дългосрочен план България е изправена пред средно големи рискове за фискалната устойчивост, отчасти поради очакваното нарастване на свързаните със застаряването на населението разходи за медицинско обслужване и дългосрочни здравни грижи.

Допълнителни реформи в тези области и по-нататъшен напредък към постигането на средносрочната цел в съответствие с изискванията на мерките по предпазния лост са от ключово значение за гарантирането на стабилни публични финанси в средно- и дългосрочен хоризонт, препоръчват от ЕЦБ.

Валутният курс на българския лев е фиксиран към еврото на равнище 1,95583 лева за 1 евро в рамките на паричен съвет, се припомня в доклада.

През последното десетилетие състоянието на текущата и капиталовата сметка на платежния баланс на България се подобри, макар че нетните чуждестранни пасиви на страната остават значителни.

През референтния период от май 2015 г. до април 2016 г. дългосрочният лихвен процент в България бе средно 2,5%, оставайки под референтната стойност от 4,0% по критерия за конвергенция на лихвените проценти. Дългосрочният лихвен процент в България се понижаваше от 2009 г. насам, като 12-месечният среден лихвен процент спадна от над 7% до под 3%. 

Създаването на среда, благоприятстваща устойчивата конвергенция на България, изисква ориентирана към стабилност икономическа политика и широкообхватни структурни реформи. Що се отнася до макроикономическите дисбаланси, Европейската комисия избра България за задълбочен преглед в своя „Доклад за механизма за предупреждение за 2016 г.“ и заключението е, че в страната съществуват прекомерни макроикономически дисбаланси.

България би имала полза от широкообхватни структурни реформи за подобряване на институционалната и бизнес среда. За да се запази финансовата стабилност, от ключово значение е властите да завършат прегледа на качеството на активите и стрес тестовете във финансовия сектор и допълнително да усъвършенстват надзорните практики, препоръчват от ЕЦБ.

Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране и правна интеграция в Евросистемата. България е държава членка на ЕС с дерогация и следователно трябва да спазва всички изисквания за привеждането на законодателството си в съответствие съгласно член 131 от Договора, пише още в доклада.

Подробния доклад на ЕЦБ на български език може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 10 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
ЕЦБ: България не покрива критериите за присъединяване към еврозоната - това е една хубава новина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
е нали баш заради гърция са толкова параноични и мнителни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 35 rate down comment 3
Haho333
преди 7 години
Той Шоблето трябва да обяснява защо и Германия не отговаря на условията за членство в Еврозоната.А да не говорим че ако не е ЕЦБ да им налива пари и да изкупува корпоративен дълг половината германски компании ще фалират.Начело с най-голямото дърво гордостта на Германската икономика - Дойче Банк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
ЕЦБ: България не покрива критериите за присъединяване към еврозоната---Голям праз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Хахаха...отговаря , я питай Шойблето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"България не покрива критериите за присъединяване към еврозоната"Ше си го преместа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
ivs
преди 7 години
Някой от българските политици да не се е натискал за еврозоната ? Пише и Швеция ама от там май не знаят или някой български журналист измисля и преправя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
От СССР също не е имало излизане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
Ми само толкова са измислили - критерии за влизане . Критерии за излизане и за пребиваване в ЕЗ няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Печатат си пари и си ги папкат и дрънкат за критерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още