IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 15 на сто от глобите на бракониери в горите се събират

Обмислят се законодателни промени за повишаване на събираемостта

11:37 | 11.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Обмислят се законодателни промени за повишаване на събираемостта на наложените глоби за нарушения в горите. Това каза на дискусия за промените в Закона за горите Димитър Баталов от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

Експертът посочи, че през миналата година са съставени доста актове за нарушения, но събираемостта е около 15%, а 85 на сто от нарушителите се чувстват безнаказани. Затова искаме да направим промени в няколко закона, коментира специалистът, цитиран от БТА.

Димитър Баталов отбеляза, че събираемостта при юридическите лица е по-голяма - около 40 на сто. По-високата събираемост при тях е причина и за повишаването на общия процент на събираемост на глобите - от 7 на сто през 2002 г. до почти 15 на сто през 2015 г.

От началото на годината до 6 март са извършени 4 450 проверки, чиято цел е да установят дали и как се спазват разпоредбите на Закона за горите, влезли в сила през лятото на 2015 г. В резултат са съставени 444 констативни протокола и 177 акта, предимно за липса на инсталирана електронна система за наблюдение.

От 1 януари до 6 март 2016 г. са осъществени и близо 10 хил. проверки за наличие на GPS, като са съставени над 130 констативни протокола и 199 акта.

Някои служители нарочно не са изпълнили задълженията си, коментира Баталов. По думите му реакцията срещу законодателно наложените мерки за контрол обикновено е в райони с нарушения - Самоков, Ботевград, Сърница.

Експертът посочи, че най-евтината система за видеонаблюдение с една камера на входа и изхода е около 500 лева, а такава с 3-4 камери - около 1 500 лева. Това не е чак толкова съществен разход, негативните реакции са точно от тези населени места, където се занимават с преработка на незаконна дървесина, добави Димитър Баталов.

ИАГ е подписала споразумения за взаимодействие с няколко други ведомства, между които Министерството на вътрешните работи (МВР), Националната агенция за приходите (НА)П, Агенция "Митници", Главната инспекция по труда, Държавната агенция по метрология, агенцията "Автомобилна администрация". Това каза изпълнителният директор на ИАГ Тони Кръстев. Чрез тях институциите ще имат взаимен достъп до информацията, с която разполагат.

Всяка регионална дирекция по горите ежемесечно ще трябва да извършва минимум по една проверка с всяка от тези институции, посочи Кръстев. Като цяло незаконният добив на дървесина върви с други нарушения и ефектът ще е за цялата система, коментира той.

Част от промените в законодателството вече са въведени и работят, идеята е от 1 юли да няма вече хартиени превозни билети за всички гори, а само електронни.

„Системата на контрол в горските територии на България е най-иновативната в цялата страна“, каза заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. По думите му системата, в която годишният оборот е около 500-520 млн. лева, е обхваната с контролни марки, с електронни билети, с GPS и камери.

„Имаме огромен проблем, ясен на всички, това е технологичното ниво, с което се извършва дърводобивът“, каза още Костов. По думите му, ако техниката е подходяща, почвите в горите няма да се увреждат от минаващата по тях тежка техника, а гората "няма да разбере", че е извадена дървесина от нея. 

***

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Що за *** е тоя "експерт" щом не знае, че незаконната сеч е углавно престъпление, наказуемо със ЗАТВОР ???? Цитирам Наказателният кодекс:Чл. 235. Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.(3) За престъпление по ал. 1 и 2 наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева, ако:1. е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване;4. е извършено повторно;ДОКОГА ще се преструваме, че законите не съществуват, само защото огромната част от нарушителите са от един определен, привилегирован етнос? Глобички налагат - някои от тия тъмни субекти имат по сто акта и продължават да секат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още