IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България има основания за искания по споразумението на ЕС с Турция

Повод за коментара е писмото на премиера Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск

14:51 | 14.03.16 г. 1
ЕК: България има основания за искания по споразумението на ЕС с Турция

България има всички основания да постави своите искания по съдържанието на договаряното споразумение между ЕС и Турция, коментира днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Бяхме уведомени за намерението на България, напълно основателно е страната да постави това искане и то да бъде обсъдено в Европейския съвет. Това заяви говорителят Маргаритис Скинас по повод писмото на премиера Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В писмото премиерът Борисов призова в споразумението с Анкара ЕС да предвиди защитата на всички външни граници с Турция. Според нашата страна въпросът за отпадането на визите за турските граждани не следва да бъде обвързван с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за обратно приемане на незаконно проникналите в Общността мигранти. 

По-добре е да изчакаме заседанието да се състои, отколкото предварително да коментираме поставените искания, добави Скинас. По неговите думи засега не става дума за окончателно споразумение, а са очертани параметрите на бъдещо споразумение с Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи мандат и от него зависи да се премине от предварително към окончателно споразумение в края на тази седмица, допълни говорителят.

В отговор на въпрос дали това споразумение няма да предпостави масово отблъскване на мигранти, Скинас заяви, че засега е рано да се каже. За юристите на ЕК това предварително споразумение е законно, поясни той.

Скинас цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е морално и правно задължение на Европа да помогне на хора, бягащи от война. Правата на търсещите убежище ще бъдат защитени, посочи говорителят.

По неговите думи ЕК търси подходящия момент, за да представи предложенията си за промяна на регламента Дъблин, според който мигрантите, навлезли в ЕС, трябва да бъдат върнати в държавата от Общността, през която се пресекли границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"По-добре е да изчакаме заседанието"" засега не става дума за окончателно споразумение""ЕК търси подходящия момент,"а българският народ е казал,"Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват"Та те такава е вашата работа г-н Доналд Дък .. ъъъ пардон, Туск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още