IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Масовото нелегално пресичане на европейски граници трябва да спре

България и Румъния няма как да бъда държани извън Шенген още дълго, смята външният министър

12:10 | 12.03.16 г. 5
Митов: Масовото нелегално пресичане на европейски граници трябва да спре

В писмото ни до ЕС, изпратено до председателя Доналд Туск, сме поставили две условия, заяви в „Дарик седмицата” външният министър Даниел Митов. Той посочи, че първото е след затварянето на балканския маршрут на мигрантите през Гърция да се поеме ангажимент за недопускане създаване на нов маршрут. Има текст, който реферира към тази опция – да се споменат сухопътните ни граници с Гърция и Турция и Черномоския басйн.

Другият момент е настояването ни, когато се говори за визова либерализация за Турция, да се поеме ангажимент с дата, от която ще започне турската страна да изпълнява споразумението за реадмисия. Тоест да е ясно, че реадмисията започва и тогава да се говори за визова либерализация, каза Митов.

Премиерът Борисов изпрати писмо до председателя на ЕС Доналд Туск, че България може да блокира споразумението, което ще се разглежда на 17 и 18 март в Брюксел и поиска ЕС да включи страната ни изрично в проектоспоразумението с Турция за спиране на миграционния поток, в което засега се споменава само Гърция. 

„Заблуда е, че след визовата либерализация ще има масово преселение на хора от Турция в Европа”, посочи Митов. Той определи като абсурдно някой просто да се пресели и допълни, че би могло само временно да се установи за няколко седмици. Такава договорка беше постигната и с България на времето и имаше опасения за преселение в Европа, но не се случи, припомни министърът. По думите му сега става дума за облекчаване на бизнеса и връзките между хората. Но как ще бъдат изпълнени критериите и дали ще стане в кратки срокове, е друга тема, каза Митов.

„Финална договореност по споразумението между ЕС и Турция няма, има само параметри, по които се разговаря”, уточни Даниел Митов. Той беше категоричен, че бъдещото споразумение ще отговаря на всички правни норми. Но трябва да мислим как да променим международната правна рамка и да се осъвремени тя в съзвучие с принципите по правата на човека.

Масовото пресичане нелегално на европейските граници трябва да спре, каза Митов. И обясни, че целта на преговорите е връщането на контрола върху границите, а не хаотично преминаване на хора, защото „Европа вече няма какво да им даде”. Дори икономически мощните държави няма да издържат на натиска, каза той.

На въпрос грешка ли беше политиката на отворени врати за мигранти от страна на Германия Митов отговори, че не обвинява никого, а трябва да се фокусираме върху ситуацията в момента и да „оформяме средата около себе си”.

„Въпросът не е да гледаме отделно държавите в ЕС, а да избистрим обща европейска позиция върху контрол на външните граници, разграничаване между бежанци и нелегални мигранти, както и нелегалните да бъдат връщани по държавите им по произход”, отбеляза министърът на външните работи.

„Отдавна поставяме на масата членството ни в Шенген, защото се доказахме като надеждна външна раница”, заяви външният министър.

„Много държави знаят, че България и Румъния няма как да бъдат държани извън Шенген още дълго. Дали сме заявка за отварянето на въздушните граници, а сухопътните може на по-късен етап. Няма причина да не станем част от шенгенското пространство. Ние сме готови от години”, каза Митов, но не се ангажира с конкретни срокове – до месеци можем да имаме яснота, прогнозира той. Първо шенгенското пространство да се стабилизира, защото Шенген няма да се разпадне, нито Европа ще се разпадне. Трябва да спадне напрежението, а то ще спадне чрез пресичане на миграционния поток, посочи той.

Относно напрежението на българо-гръцката граница Митов посочи, че решение за нови ограждения и затваряне на границата ни е изключително неприемливо, още повече, че няма данни за засилен миграционен натиск. Няма нужда да се връщат телените граници, които десетилетия сваляхме, категоричен е Митов. Той напомни за проведените преди седмица учения там и отчете готовност на страната ни при нужда да предприемем съответните действия.

По повод гръцката блокада на границата ни преди месец Митов посочи, че България е направила  две стъпки – написали сме до ЕК, че настояваме да подемем инициатива, така че подобни блокади между две държави в ЕС, която нарушава свободата на стоки, хора и капитали, да бъдат адресирани бързо и да се създаде законова рамка, така че ЕК да си влезе в ролята на пазител на общностното право.

На двустранна основа с Гърция ще изработим документ, който да гарантира политическата воля да се държат непрекъснато отворени границите ни с Гърция.

Санкциите на Европа срещу Русия не са наказание, а инструмент за промяна на политиката на Русия спрямо Украйна, отбеляза Даниел Митов. Докато не спазят минските споразумения, санкциите няма да отпаднат, посочи той.

Кампанията за Ирина Бокова ще бъде синхронизирана с нея, каза Митов. Самата кампания и планът са одобрени вече от МВнР, уточни той и призова всички, които имат международен авторитет и потенциал, да се включат в кампанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
The Big One
преди 8 години
Бабиерата ше я ритнат когато каже шефката с короната от острова. Не случайно си разхожда короната до Дойч скоро /да им набие канчетата/. А по темата - не случайно Камерън се разхожда до тук скоро /да ни набие канчетата/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Чакат да видят накъде ше задуха вятъра кат ритнат бабиерата...типично по Бай Тошо / Бойко Борисовски .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Чакат да видят накъде ше задуха вятъра кат ритнат бабиерата...типично по Бай Тошо / Бойко Борисовски .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
v_tin
преди 8 години
А бе този да не се е объркал, не искаше ли и той да накажат Динко. Чичо шорош ще спре грантовете на А за Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Въпросът не е да гледаме отделно държавите в ЕС, а да избистрим обща европейска позиция върху контрол на външните граници, разграничаване между бежанци и нелегални мигранти, както и нелегалните да бъдат връщани по държавите им по произход, отбеляза министърът на външните работи.Още преди 6 месеца трябваше да сте наясно какво предстои...още бистрите...след още 6 месеца някои неща може въобще да нямат смисъл !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още