IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България призова ЕС да предвиди защита на всички външни граници с Турция

Преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и тази на ЕС с Турция в Черно море, пише Бойко Борисов до Доналд Туск

18:15 | 11.03.16 г. 2
България призова ЕС да предвиди защита на всички външни граници с Турция

Премиерът Бойко Борисов е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настоява ЕС да предвиди защитата на всички външни граници с Турция, съобщи БТА.

Писмото е свързано с преговорите с Анкара за съществено намаление на миграционния приток. По думите на премиера подобна мярка би осигурила защитата на целия ЕС.

Борисов отбелязва, че не всички външни граници на ЕС са граници и на Шенген. Той посочва, че всички държави на предна линия трябва да могат да разчитат на помощ от ЕС в управлението и опазването на външните граници, а не да бъдат оставяни да се справят сами.

Премиерът пише, че ЕС не би трябвало да се съсредоточава единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, доколкото посоката на движение на мигрантите е непредвидима. Борисов настоява преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.

България не би приела частично ангажиране на Турция с границата около гръцките острови, защото това би отворило нови пътища за мигрантите. Нашата страна настоява в бъдещото споразумение с Анкара да бъде записан ангажимент за опазването на границите на Турция с Гърция и България.

Според нашата страна въпросът за отпадането на визите за турските граждани не следва да бъде обвързван с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за реадмисия. България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция.

Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи пред журналисти, че за утре е насрочено заседание на неговите колеги по преговорите с Турция. Той посочи, че българската позиция по темата за ускоряването на преговорите с Анкара за членство в ЕС е да бъде спазван установеният до момента механизъм. Не сме против откриването на нови преговорни глави, по които Турция е изпълнила всички изискващи се критерии.

Излизането извън този процес има опасност да компрометира както процеса по отношение на други държави, които тепърва ще преговарят, така и ЕС, отбеляза посланикът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Ами нека и Кристалина Георгиева да се задейства, а не само за кариерата си да мисли! А оня Сергей Станишев - и той добре се подреди, а сега е по-нисък от тревата! ББ трябва да дръпне ВСИЧКИ регистри, няма да подписва нищо с Турция, щом не ни пазят и нас! ИНАЧЕ май ще ни се наложи към руснаците да се обърнем!!!! Това на какво прилича? Я да чуем Паси и другите ***, а, сега какво ще кажат? Ха сега де, като против Русия НИЩО не могат да бръщолевят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Нали сме уж съюзници в НАТО. ББ или военния министър да си направят устата на някоя среща германия или УК да дислоцират половин ескадрила дрони на някое наше летище, разходите ще са малки, откриването на нарушители и по сухоземната и по морската граница с Турция и Гърция ще се улесни и увеличи многократно, особено нощем. Даже няма нужда да са от най-модерните. Може и ние да вземем под наем, ама де факто като пазим германците нека да помогнат и те на нас. Като ги види дрона най-лесната работа е да се пратят граничари и вече или да ги прибират в някой лагер или да ги връщат в Турция. В най-добрия случай можем да договорим обучение и на наши оператори и после да ни подарят машините, ама то иска малко да се понапъне някой политик и да покаже че е държавник...Турците 6 милиарда изкрънкаха, гърчулята няколко десетки милиарда помощи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още