IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представя препоръките към България за реформи във финансовия сектор

Според Брюксел в определени сфери са нужни реформи, за да се подобри сближаването между икономиките на страните от Европейския съюз

08:35 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) ще представи специфичните си препоръки към България за структурни реформи в държавния и финансовия сектор, съобщава БНР по информация на свой пратеник в Брюксел.

Припомняме, че през февруари тази година комисията остави под наблюдения страната ни заради прекомерните икономически дисбаланси.

Комисията започна задълбочени прегледи на 13 държави членки, включително България, през ноември миналата година, с цел да анализира дали са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те. Специалният мониторинг е насочен към техните ответни мерки на политиката чрез по-активен диалог с националните органи, чрез експертни мисии и доклади за напредъка.

Комисията прекрати процедурата срещу Финландия, тъй като вече не се наблюдават дисбаланси по смисъла на процедурата при макроикономически дисбаланси.

Според Брюксел в определени сфери са нужни реформи, за да се подобри сближаването между икономиките на страните от Европейския съюз, допълва БНР.

Миналата година Комисията посъветва българското правителство да намали дела на сивия сектор и недекларирания труд, да подобри устойчивостта на банките, застрахователните фирми и други участници във финансовия сектор, да състави критерии за определянето на минималната работна заплата, да ускори въвеждането на електронни обществени поръчки, да подобри ефективността на системата на здравеопазване и достъпа на дълготрайно безработните и младежите до пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още