IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспекциите наложиха санкции за 230 хил. лв. за дейности с отпадъци през май

Общо през месеца експертите на РИОСВ са извършили 1 933 проверки на 1 746 обекта в страната

15:16 | 23.06.14 г.
Екоинспекциите наложиха санкции за 230 хил. лв. за дейности с отпадъци през май

Акцент в контролната дейност на регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) за месец май са проверките за извършване на дейности с отпадъци, съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. В  резултат на тези проверки са наложени санкции на стойност над 230 хил. лeвa, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Най-големи санкции са наложени от РИОСВ Пловдив и Благоевград. С по 50 хил. лева са санкционирани община Родопи за експлоатация на депото, без да е определен размер на отчисленията за един тон депониран отпадък в съответствие с изискванията на закона, и „К Авто 2013“ ЕООД за извършен незаконен трансграничен превоз на опасни отпадъци.

РИОСВ-Русе е санкционирала с по 30 хил. лв. „Рейнбоу – тур 2” ООД, гр. Свищов, за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, и „Нелас 1” ЕООД, гр. Русе, за дейности с отпадъци от черни и цветни метали без разрешителен документ.

Санкция в размер на 12 хил. лв. е наложена на ”Еко Хидро – 90” ООД от РИОСВ-Смолян за неизпълнение на задължително предписание и извършване на дейност по третиране на отпадъци без необходимия регистрационен документ.

РИОСВ-Хасково е наложила еднократна санкция на стойност 84 850 лв. на “Неохим” АД, гр. Димитровград, за замърсяване на атмосферния въздух с азотни оксиди. Наказателното постановление е издадено въз основа на годишен доклад за извършени собствени непрекъснати измервания през 2013 г.

РИОСВ-Плевен е глобила с 11 хил. лв. “Софарма” АД, с. Врабево, за превишена норма за общи емисии на органични разтворители при производството на фармацевтични продукти.

Продължава контролът за спазване на условията в издадените разрешителни за ползване на воден обект и спазване на индивидуалните емисионни ограничения за заустване на отпадъчни води.

За констатирани нарушения са наложени текущи месечни санкции от РИОСВ - Пловдив на „Бизнеспарк Маноле” ООД, гр. Пловдив - 22 462 лева, и на „Полидей-2” ООД, гр. Карлово - 15 817 лева до привеждане на дейността в съответствие със законовите изисквания.

За изхвърляне на отпадъчни води в нарушение на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване, РИОСВ - Плевен е санкционирала с 5 хил. лв. "Огнеупорни глини" АД, гр. Плевен. В същия размер  е наложена глоба от РИОСВ-Стара Загора на Обогатителна фабрика „Каолин” АД, с. Устрем, за превишаване на индивидуалните емисионни ограничения по показател „неразтворени вещества“.

За незаконно заустване на отпадъчни води от млекопреработвателно предприятие в с. Макариополско във воден обект, приток на язовир Фисек, РИОСВ-Шумен е наложила имуществена санкция в размер на 6 хил. лв. на „ Хадат“ ООД.

За неизпълнение на условие от комплексното разрешително с по 10 хил. лв. РИОСВ - Перник е санкционирала „Стомана Индъстри“ АД, гр. Перник, а РИОСВ – Стара Загора - „Панхим” ООД, гр. Стара Загора.

Общо през май експертите на екоинспекциите са извършили 1 933 проверки на 1 746 обекта в страната. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 879 предписания. Съставени са 56 акта. Издадени са 71 наказателни постановления на обща стойност 360 350 лв. За замърсяване на околната среда над допустимите норми и неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 27 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са 240 378 лв.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Неохим АД(NEOH)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още