IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елена Поптодорова: Няма натиск от САЩ за добив на шистов газ

Проектът за "Турски поток" няма да бъде реализиран в сегашния му вид, твърди българският посланик във Вашингтон

11:04 | 16.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Елена Поптодорова: Няма натиск от САЩ за добив на шистов газ

САЩ никога не са отправяли искане към България на държавно ниво за добив на шистов газ. Това заяви пред БНТ българският посланик в САЩ Елена Поптодорова във връзка с някои твърдения за причината за вчерашната визита на американския държавен секретар Джон Кери у нас. Тя посочи, че на САЩ не им е нужен български шистов газ, защото имат достатъчно.

“Едва ли не се подсказва за натиск от страна на САЩ по отношение на добива на шистов газ. Заявявам, че такова нещо не съществува. На САЩ не им е нужен български шистов газ. Те имат достатъчно, при това произвеждан сигурно, което доведе до един ръст на икономиката им в последните 4–5 години, който е несравним с ръста на други икономики в света… Така че който се опитва да прокарва теза за натиск върху България за добив на шистов газ от Америка, не желае доброто на България”, категорична е Поптодорова.

Българският посланик отхвърли и твърденията, че визитата на американския държавен секретар е имала за цел да отправя сигнали към Русия. Според нея основните причини за спирането на проекта “Южен поток” са финансови и технологични, а не политически.

"Това, че проектът е неосъществим по тези причини, винаги се е знаело в експертните среди, сега стана известно и в публичен план", заяви Поптодорова. По думите ѝ няма да бъде изненада ако не бъде осъществен и следващият вариант за преноса на руски газ - а именно „Турски поток“. „Този проект също няма да се случи", категорична е посланик Поптодорова, като допълни, че "той няма да се случи поне във вида, в който бе обявен, за да бъде ударена България“.

По време на посещението на Джон Кери у нас постигнахме по-голяма конкретика от когато и да е било, за първи път има толкова фокусирани мнения, предложения, решения “за българските неволи”, каза още посланикът ни в САЩ. “Смятам, че хванахме най-острите, най-неотложните въпроси”, каза тя.

Поптодорова разтълкува и посланието на Кери за силна и суверенна държава. По думите ѝ "суверенна" трябва да се тълкува като "автономна при вземането на важни политически и икономически решения".

„Когато се оказва, че решенията в областта на енергетиката се взимат под натиск, от този, от когото зависиш, и без професионален дебат по търговското споразумение между Европа и САЩ, не можем да не си задаваме въпроса кой има полза от това да не се случва енергийната независимост на България и кой има полза да не се случва търговското споразумение“, посочи посланикът. Според нея то е добър начин за хармонизиране на икономиките на двете страни, за да станат по-успешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 13
khao
преди 9 години
нормално, натиск има само в червените кратуни... пък и нали така казват от Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още