IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да си сътрудничи с органите в Сирия и Ирак по бежанската криза

Според специалиста Вихрен Бузов само така ще може да се разбере дали дадено лице е политически преследвано или е икономически мигрант

11:42 | 20.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните от Европейския съюз трябва да си сътрудничат с държавните структури на Сирия и Ирак. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността.

По думите му, само по този начин може да се разбере дали даден бежанец е политически преследван, или е икономически мигрант.

Той подчерта, че хората, които идват от Сирия са политически бежанци. Изключение правят кюрдите, които идват от завоювани от „Ислямска държава” територии. Според специалиста, вероятно част от тях са и участници в интервенцията на Запада срещу режима на Башар Асад.

„Единственият начин да разберем дали са политически преследвани е да влезем в координация с държавните структури, по специално със Сирия и Ирак. Така ще разберем дали тези хора са политически преследвани, и евентуално ако не са, да им дадем временен хуманитарен статут до омиротворяване на ситуацията, след което да ги върнем принудително там”, допълни проф. Бузов.

По думите му, не може да се осъществява политика на солидарност в посрещане на бежанците. Той посочи, че в тази политика голяма част от европейските страни се отказват да участват. Според проф. Бузов, България трябва да следва по-строг подход относно бежанците.

„Не бива да допускаме бежански потоци на наша територия и не бива да се съобразяваме с това, което казват чуждите медии за този процес, както и с критиките на чуждите политиците, особено с критиките на Комисариата на ООН за бежанците, който очевидно не е адекватен на ситуацията”, допълни специалистът.

По думите му, би било по-добре, вместо Европейският съюз да харчи средства за принудително разпределяне на бежанците по квоти, да започне да връща тези, за които е сигурно, че са икономически емигранти. Става въпрос за тези, които идват от лагерите в Ливан, Йордания и Турция. „А пък те ако не искат да ги приемат на своя територия, могат да ги връщат в Сирия и Ирак”, допълни проф. Бузов.

Всичко за бежанската криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още