IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа в епицентъра на бежанската вълна

Германският министър на външните работи Томас де Мезиер настоява за твърди квоти за приемане на бежанци в ЕС

17:52 | 19.09.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На фона на прииждащите от Близкия изток, Африка и Азия бежанци, Европа е изправена пред тежки изпитания как да отговори адекватно на това предизвикателство.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че иска да бъдат установени твърди квоти за приемане на бежанци в Европа и обясни, че страната му не може да приеме всички имигранти, предава ТАСС. В интервю за списание Spiegel министърът посочва, че в ситуацията с бежанците Германия не може да се изолира от останалите страни в Европейския съюз (ЕС).

"Ние обаче не можем също да приемем всички хора, бягащи от горещи точки, и всички имигранти, отправили се към нас поради бедност", отбелязва Де Мезиер.

Той твърди, че решението на проблема се крие в установяването на твърди квоти за приемане на бежанци. Те ще позволят на Европа да приеме толкова бежанци, колкото е по силите на всяка отделна страна.

В случай, че квотите биват изчерпани, бежанците, в това число и преследваните по политически причини, ще трябва да бъдат върнати в родината им, коментира още министърът.

Според него е истинско предизвикателство да бъдат приети стотици хиляди хора и то с наближаването на зимата. Освен това той смята, че интегрирането на пазара на труда онези, които останат в Германия, ще бъде трудно.

"Разбира се, у нас пристигат много квалифицирани хора, но не всички бежанци са лекари или инженери. По някои оценки, примерно една пета част от възрастните даже не умеят да четат и да пишат", посочва още Томас де Мезиер.

Унгария и Хърватия

В Унгария вчера са пристигнали общо 8000 мигранти от Хърватия, твърди унгарският висш съветник по сигурността Дьорд Баконди. Той посочва, че всички те са регистрирани в съответствие със законите на Европейския съюз. Баконди не очаква отслабване на имигрантския поток от Хърватия през следващите дни.

В рамките на същата пресконференция, в която той направи тези коментари, правителственият говорител Злотан Ковач заяви, че Хърватия не е успяла да организира правилно мерките за контрол на границата на ЕС и така е подвела както Европейския съюз, така и Унгария. Той твърди, че страната нарушава своето правно задължение да защитава границите на съюза.

От своя страна по-рано Хърватия обяви, че е “принудила” Унгария да приеме бежанците, струпани на границата ѝ.

От своя страна Унгария вече успя да завърши строежа на оградата от бодлива тел, която обхваща 41 км от границата с Хърватия. По този начин страната се опитва да спре бежанците, които искат да достигнат до Западна и Северна Европа, разкри говорител на Министерството на отбраната на Унгария, цитиран от AFP.

Последна актуализация: 11:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
МЕРКЕЛ ЗАЯВИ, ЧЕ ГЕРМАНИЯ МОЖЕ ДА ПОЕМЕ само за 2015 година над 800 000 Gastarbeiter от Сирия Ирак и Африка. ЗАЩО СЕГА СЕ ГЪРЧИ И ИСКА ДА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ПОЕТИЯ ОТ НЕЯ АНГАЖИМЕНТ КЪМ БЕЖАНЦИТЕ??ТОВАРЕТИ ГИ С АВТОБУСИ И НАПРАВО И ГИ ПРАЩАЙТЕ ДА ГИ ПРИЕМА И ДА ГИ ДОНДУРКА!МОЖЕМ ДА И ПРАТИМ И НАШИ РОМИ да ги приобщава и социализира. ПРИТЕСНЯВАМ СЕ САМО ДА НЕ НАСТАНЯТ ИМИГРАНТИТЕ В КОНЦЛАГЕРИТЕ!! Там още висят табелите - Арбайт махт фрайТакова трудово превъзпитание не е нещо непознато за тази нация. Вълка козината си мени , но не и нрава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Императоре гледай това. :)))https://***.youtube.com/watch?v=nea6EwsXTDQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Един проблем само, държавите няма да успеят да станат щати. Населението е прекалено гордо във всяка отделна евро държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=7wakePa705I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Равен старт а ...неограничени възможности...предприемчив и находчив...я се скрий !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
И тази мега операция на американците бе препикана от *** Джуджо Хаяско Владимирович Кабаев -тире- Путин. Пратил три самолета, четири хеликоптера, шест танка, сто зелени човечета и сега язък за барута! Европа пълна с джагали, а Асад си седи в Дамаск и си посръбва шотландско виски, щот Обанго не смее да го бомбардира... хахаха! Една ***, бедна, средновековна азиатска бензиноколонка *** майката на Властелина на Планетата...! Хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
EС или "Обединените Евро Щати" си е точно с такъв замисъл.Развитите "Щати" в ЕС ще са си развити, НЕразвитите ще се "шумуигавят".Ако имаш капацитет - ще се развиваш, независимо от тази политика.Ако си *** - ще се "шушумигавиш" в по-крайните щати и ше мааш коментари с/у всички по-успешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Евростат: Само 1 от 5 мигранти е сириецhttp://***.segabg.com/article.php?id=770381
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Разбира се, у нас пристигат много квалифицирани хора, но не всички бежанци са лекари или инженери. По някои оценки, примерно една пета част от възрастните даже не умеят да четат и да пишат", посочва още Томас де Мезиер.Ми според квотите лекарите и инженерите остават , другите към България , Румъния ...справедливо , а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още