IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа в епицентъра на бежанската вълна

Германският министър на външните работи Томас де Мезиер настоява за твърди квоти за приемане на бежанци в ЕС

17:52 | 19.09.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Будапеща подкрепя твърдо отношение към имигрантите и вече построи подобна 175-километрова ограда от бодлива тел на границата си със Сърбия. Освен това страната има намерение да затвори и част от своята източна граница с Румъния.

Вчера Унгария отправи обвинения към хърватските власти, че насърчават имигрантите да пресичат нелегално границата между двете страни. Вечерта Хърватия заяви, че е постигнала договорка Будапеща да пусне имигрантите, които са смятани за уязвими.

Финландия

Днес Финландия започна гранични проверки на пристигащите от Швеция бежанци в северния град Торнио, а гражданите организираха протести срещу притока от бежанци, предава Ройтерс.

Финландското вътрешно министерство обяви, че отсега нататък всички хора, които пресичат границата в Торнио, ще бъдат проверявани от органите на реда. Онези, които търсят убежище, няма да могат да продължават своето пътуване във Финландия, ако не се регистрират като такива.

Протестът в града събра около стотина души, които носиха плакати, настоявайки за затваряне на границата. В протеста участваха и представители на крайната десница, които са обявиха против приемането на голям брой бежанци в страната. Освен това заявиха, че преди да стигнат до Финландия имигрантите са прекосили сигурни европейски държави, в които е трябвало да останат.

Във вторник в град Торнио ще започне работа център за приемане на бежанци. Според правителството досега в страната са пристигнали над 11 хил. души, по-голямата част от които са от Ирак. За 2014 г. навлезлите в страната бежанци са само 3600. Очакванията са, че до края на 2015 г. убежище във Финландия ще потърсят 30 000 души.

От своя страна държавата обяви, че е съгласна да приеме своята квота от 2% от 120-те хиляди бежанци, които ще бъдат разселени из ЕС. Но Хелзинки подчерта, че продължава да бъде против задължителните квоти.

Правителството обмисля да намали средствата за бежанците. В момента един възрастен бежанец получава 316 евро на месец. Властите планират да орежат парите за социална интеграция.

За да се изплатят средствата, необходими за справяне с по-високата миграция, правителството обмисля да повиши данъка печалба и данъка върху приходите за печелещите най-много.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
МЕРКЕЛ ЗАЯВИ, ЧЕ ГЕРМАНИЯ МОЖЕ ДА ПОЕМЕ само за 2015 година над 800 000 Gastarbeiter от Сирия Ирак и Африка. ЗАЩО СЕГА СЕ ГЪРЧИ И ИСКА ДА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ПОЕТИЯ ОТ НЕЯ АНГАЖИМЕНТ КЪМ БЕЖАНЦИТЕ??ТОВАРЕТИ ГИ С АВТОБУСИ И НАПРАВО И ГИ ПРАЩАЙТЕ ДА ГИ ПРИЕМА И ДА ГИ ДОНДУРКА!МОЖЕМ ДА И ПРАТИМ И НАШИ РОМИ да ги приобщава и социализира. ПРИТЕСНЯВАМ СЕ САМО ДА НЕ НАСТАНЯТ ИМИГРАНТИТЕ В КОНЦЛАГЕРИТЕ!! Там още висят табелите - Арбайт махт фрайТакова трудово превъзпитание не е нещо непознато за тази нация. Вълка козината си мени , но не и нрава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Императоре гледай това. :)))https://***.youtube.com/watch?v=nea6EwsXTDQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Един проблем само, държавите няма да успеят да станат щати. Населението е прекалено гордо във всяка отделна евро държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=7wakePa705I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Равен старт а ...неограничени възможности...предприемчив и находчив...я се скрий !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
И тази мега операция на американците бе препикана от *** Джуджо Хаяско Владимирович Кабаев -тире- Путин. Пратил три самолета, четири хеликоптера, шест танка, сто зелени човечета и сега язък за барута! Европа пълна с джагали, а Асад си седи в Дамаск и си посръбва шотландско виски, щот Обанго не смее да го бомбардира... хахаха! Една ***, бедна, средновековна азиатска бензиноколонка *** майката на Властелина на Планетата...! Хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
EС или "Обединените Евро Щати" си е точно с такъв замисъл.Развитите "Щати" в ЕС ще са си развити, НЕразвитите ще се "шумуигавят".Ако имаш капацитет - ще се развиваш, независимо от тази политика.Ако си *** - ще се "шушумигавиш" в по-крайните щати и ше мааш коментари с/у всички по-успешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Евростат: Само 1 от 5 мигранти е сириецhttp://***.segabg.com/article.php?id=770381
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Разбира се, у нас пристигат много квалифицирани хора, но не всички бежанци са лекари или инженери. По някои оценки, примерно една пета част от възрастните даже не умеят да четат и да пишат", посочва още Томас де Мезиер.Ми според квотите лекарите и инженерите остават , другите към България , Румъния ...справедливо , а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още