IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: При избори днес за ГЕРБ гласуват 20,3%, за БСП – 18,4%

Парламент с шест партии с трета сила Обединените патриоти, сочи бърз телефонен сондаж на агенцията

17:15 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламент с шест партии и почти изравнени резултати за ГЕРБ и БСП. Това биха били резултатите, ако парламентарните избори са днес. Данните са на "Галъп" от бърз телефонен сондаж за електоралните нагласи на българите. С известни уговорки социолозите дават на евентуална партия на Слави Трифонов проценти, които биха я направили трета политическа сила.

Сондажът е правен сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е финансирано от "Галъп".

Според резултатите от него, ако изборите са днес, за ГЕРБ ще гласуват 20,3% от имащите право на глас. За БСП гласа си ще дадат около 2% по-малко - 18,4 на сто.

От сегашните партии в парламента трета сила се очертават Обединените патриоти с 10,1% следвани от ДПС – 6,3%. В Народното събрание би влязла и партия на Веселин Марешки, за когото са готови да гласуват 5,2%.

Реформаторският блок също запазва шансовете си за депутати и в следващия парламент с 3,3 на сто подкрепа.

"Преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на патриотите и Марешки остава видима, а влизането на РБ може да се гарантира при сериозна кампания", обобщават данните социолозите. 

Те уточняват, че процентите са на база гласували, а не на база всички имащи право на глас.

ДСБ и АБВ нямат никакъв шанс за нов мандат в парламента на този етап. Те събират по 1,4%. Очакваната подкрепа за БДЦ е 1,2%.

Около 1% биха гласували за "Движение 21", а под процент остават  ДОСТ, "Зелените", "Глас народен".

За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха гласували с: "Не подкрепям никого".

21,7% твърдят, че няма да гласуват. 

От "Галъп" са тествали нагласите и за евентуална партия на Слави Трифонов, за проект на Радан Кънев и за проект на бившия правосъден министър Христо Иванов.

"Експериментално тестване на потенциална партия на Слави Трифонов показва високи стойности от 12. В идните месеци този потенциал би могъл и да расте", се казва в съобщението на "Галъп". Експериментално тестване на потенциала на проект на Радан Кънев дава около 1,5% подкрепа. Партията на Христо Иванов в този момент може да разчита на 1%.

Според "Галъп" е рано за заключения по отношение на новите проекти. Социолозите обаче признават, че появата им би променила картината на електоралните нагласи.

Още политически новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още