IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГДБОП опроверга информацията за масово подслушване на граждани с нов софтуер

Става дума за анализ на данни от устройства, иззети като веществени доказателства

15:29 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е обявила и приключила обществена поръчка за софтуер, който да може да извлича данни от различни мобилни устройства. Това става ясно от съобщение на сайта на службата.

От дирекцията категорично опровергаха появилите се информации, че е възможно масово подслушване на граждани, съобщава БНР.

С помощта на програмата могат да бъдат свалени данните от над десет хил. вида мобилни устройства. Сред тях различни модели телефони, таблети и музикални плеъри.

За софтуера са били платени близо 18 хил. лева.

По повод появилите си информации за възможно масово подслушване на граждани у нас източници от службата обясниха, че става дума за анализ на данни от устройства, иззети като веществени доказателства.

Става дума най-често за мобилни телефони и други устройства на членове на организирани престъпни групи, които често се откриват при различни операции на антимафиотите.

По-рано медии съобщиха, че ГДБОП вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения, а софтуерът пробива мобилни устройства. Уточнено е, че от обществената поръчка не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер - дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още