IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ вече не се нуждае от Патриотичния фронт, смята политолог

Правителството може да прави тематични мнозинства с БДЦ или ДПС, обясни Страхил Делийски

21:01 | 21.11.14 г. 6
ГЕРБ вече не се нуждае от Патриотичния фронт, смята политолог

Патриотичният фронт изигра своята роля в концепцията на Бойко Борисов и той вече няма нужда от тях, смята политологът Страхил Делийски. Според него в лицето на "Българския демократичен център" (БДЦ) и ДПС премиерът има „резервни” гуми, които могат да правят тематични мнозинства.

Експертът смята, че Патриотичният фронт е бил важен елемент при съставяне на правителството, защото е дал важното алиби на Борисов за пред избирателите му, че изолира ДПС от властта.

„Патриотичният фронт изигра своята роля в концепцията на Борисов. Мисля, че те вече не са му нужни”, каза Делийски пред БНР и допълни, че кабинетът вече е гласуван и аритметиката на властта е излязла.

„БДЦ са един евентуален партньор, когато се налага гласуване, и те го показват. Има достатъчно инициативи, които със сигурност ще бъдат подкрепени и от ДПС”, коментира политологът.

В този контекст той смята, че евентуално изтегляне на подкрепата на Патриотичния фронт за кабинета няма да е фатално от гледна точка на гласуването в парламента. „Има допълнителен резервоар и резервни гуми, които могат да помогнат при съставянето на тематични мнозинства”, каза още анализаторът.

Той изключи вероятността в следващите месеци да има вот на недоверие.

Според Делийски управляващата коалиция не може да излезе от началната фаза на сформирането си. Аргумент за това е, че споровете не са за управленски политики, а за хората във властта.

Политологът коментира, че се забелязва и опит да бъде променен имиджът на Борисов. „Има усилие той да бъде показан като консенсусен политик и обединител”, каза Делийски.

В същото време, според него, действията на премиера показват, че той е все още старият Борисов. Той цитира някои от последните му изявления: „Аз наредих да се дадат на пенсионерите по 40 лв. допълнително” или „Аз дадох на учителя по физика място, в което да си върши работата”.

Все пак Делийски припомни, че Борисов вече демонстрира, че не се налага на министрите си, както и че благодари на депутатите, както беше преди седмица при размразяването на плащанията по ОП "Околна среда" от Брюксел

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ihrivanov
преди 9 години
разговора придоби много селскостопански характер. стегнете се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Почти това ще се получи. Патриотарите се опитаха да си вдигнат цената за купуване от ДПС, но сега няма да получат нито лев.! :))Помиата си е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
forexboy
преди 9 години
Използваш, че *** не се е наспал още, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Дръзновенн
преди 9 години
Генерали в Турция са вдигали наздравица за това.. До сега не се случвало ..тък като турската партия в България е на касим дал не на Доган.. И така Доган е отстранен.. Ама на прости червени глави сте си и нямате оправия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Дръзновенн
преди 9 години
Май си леко ***.. .. Това, че има САМО ЕДИН ЗАМ.МИНИСТЪР ЛИ ВИ ИЗБОДЕ ОЧИТЕ .. ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още