IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грозданов: Загубите на малкия бизнес от гръцката блокада са значителни

Българската дипломация трябва да поставя активно в ЕС въпроса за трайно решение на проблема

11:39 | 29.02.16 г.
Грозданов: Загубите на малкия бизнес от гръцката блокада са значителни

Загубите на малкия и среден бизнес от блокадите на българо-гръцката граница са много значителни, коментира пред БНР изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България“ Пламен Грозданов.

Той уточни, че все още не може да се коментират точни цифри за щетите, но според него трябва много активно да се работи по двустранна линия, за да няма рецидиви на ситуацията, а в ЕС този въпрос трябва да се поставя активно за трайно решение на проблема.

„Ударът беше насочен към граница на страна-членка на ЕС, за гръцкото правителство това бе вид послание“, коментира Грозданов. Той нарече случилото се безобразие, минаващо всякакви граници на добросъседството.

Според Пламен Грозданов и сега европейското законодателство дава много възможности за подпомагане на малкия и средния бизнес, но това зависи от финансовите възможности на страната. 

Относно идеята на български превозвачи да се бойкотира гръцкия туризъм като ответна реакция на граничните блокади Грозданов каза, че това е емоционална реакция и не вярва нещо да излезе. Хотелиерите ни трябва да създадат такива условия в курортите, които да са близки или равни на качеството на гръцките, заяви още Грозданов.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин също коментира кризата на българско-гръцката граница в интервю по БНР. Той изрази мнение, че трябва да се търси договорено решение с Гърция, че от тук нататък подобни блокади няма да се допускат, както и да се работи по създаването на адекватен национален компенсационен механизъм за малките и средни предприятия, за да бъдат подпомагани при подобни ситуации и предпазвани от фалит.

Българските превозвачи със съдействието на държавата трябва да потърсят правата си в съда, смята Вигенин. Според него ако веднъж гръцката държава бъде осъдена, в следващи случаи едва ли биха си позволили да допуснат подобни действия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още