IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Йотова: България и Гърция трябва да имат ключови позиции по въпросите за бежанците

Според вицепрезидента двете страни могат да дадат заявка за дълбока промяна на Дъблинското споразумение

19:04 | 13.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Р. България&nbsp;</em></p>

Снимка: Президентство на Р. България 

България и Гърция са външни граници на Европейския съюз (ЕС) и са изправени пред общо предизвикателство да опазят сигурността на всички европейски граждани. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с Григориос Василоконстандакис, посланик на Република Гърция у нас, става ясно от съобщение на сайта на президентството.

„Моето убеждение е, че солидарността по важните теми трябва да е между всички държави в Европейския съюз“, допълни вицепрезидентът. По нейни думи България и Гърция трябва да имат ключови позиции по въпросите за бежанците и миграцията и Турция. „Нашият глас от южната външна граница на ЕС трябва да бъде чут и да имаме координирани действия“, посочи Илияна Йотова. „Страни като България и Гърция могат да дадат заявка за дълбока промяна на Дъблинското споразумение“, отбеляза вицепрезидентът и благодари на гръцкия посланик за последователната подкрепа на Гърция за приемането на България в Шенген.

Посланикът на Гърция също изрази становището си, че споразумението от Дъблин трябва да работи по по-добър начин. „Бихме искали в рамките на Европейския съюз да се установи солидарност, както към Гърция, така и към България, защото няма солидарност под условие“, посочи Григориос Василоконстандакис. "Сътрудничеството между двете страни е изключително добро и би могло да бъде пример и на останалите в ЕС", каза той.

„Нашата цел е да има честни и справедливи избори и всички българи да изразят правото си на глас, включително българите, намиращи се в Гърция, като им бъде осигурен достъп до секциите за гласуване“, каза вицепрезидентът. Григориос Василоконстандакис изрази увереност, че гръцките власти ще окажат съдействие за това.

Перспективите пред България и Гърция за усвояване на средства по Плана за инвестиции за Европа („Юнкер“) ще бъде тема на следваща работна среща между вицепрезидента и гръцкия посланик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още