IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изостава сериозно с изпълнението на квотите за преместване на бежанци

От малко над 1 200 души, които България трябва да приеме от Гърция и Италия, у нас са пристигнали само 29 лица

17:28 | 08.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Под 12 хил. мигранти с право на убежище, пристигнали в Гърция и Италия, са били преместени в друга държава от Европейския съюз (ЕС) от началото на схемата, приета през 2015 г., до 7 февруари 2017 г., показват данните на Европейската комисия (ЕК).

Схемата предвижда преместването на общо до 160 хил. души. Първоначално беше договорено преместването на 40 хил. лица от Гърция и Италия, а в последствие ЕК увеличи квотата с още 120 хил. души от Гърция, Италия и Унгария.

Унгария обаче отказа 54-те хил. нелегално пристигнали в страната мигранти да бъдат премествани. Затова тези неразпределени места се ползват за презаселване на сирийци от Турция в ЕС.

Други под 14 хил. души са презаселени от трети страни в държава от общността, отчита ЕК. Приетата от държавите членки квота през 2015 г. е за 22 504 лица. Презаселените мигранти идват основно от лагери в Турция, Йордания и Ливан.

Общо 21 държави са приели бежанци по тази схема - Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, Великобритания, Португалия, Финландия, Франция, Чехия, Швеция и Швейцария. Швеция, Великобритания, Финландия и Полша,

Швейцария, Лихтенщайн и Исландия участват в схемата като асоциирани държави.

Убежище в България

България е сред държавите от ЕС, приели най-малко търсещи убежище по схемата за преместване, но и квотата ни е също сред най-малките. При изчисляването й ЕС се съобразява с икономиката на страната, броя на населението и на подадените молби за убежища.

От общо малко над 1 200 души, които трябва да приемем по квотата за преместване на хора от Гърция и Италия, в България до 7 февруари са пристигнали 29 души от Гърция. От обещаните 140 души, които да приемем от Италия, все още у нас не е преместен нито един, показват данните на ЕК.

Справка в сайта на Международната организация за миграцията (IOM) показва, че към 1 февруари 2017 година настанените бежанци у нас са 4,7 хил. За сравнение в Сърбия са почти 6 хил., а в Гърция - над 62 хил.

Най-малко бежанци по схемата са приели Хърватия, Кипър и Естония, а най-много – Франция, Германия, Финландия, Холандия и Норвегия – по 1 000 – 2 хил. души, а за някои държави и повече.

Все още България не е приела бежанци по схемите, договорени с Турция. Най-много хора са приели Германия, Франция, Холандия и Великобритания.

Преместването – положителна тенденция, но не съвсем

ЕК констатира продължаваща „положителна тенденция“ в изпълнението на квотните схеми за преместване и презаселване на бежанци, но допълва, че като цяло реализацията им е незадоволителна и има нужда от допълнителни усилия от страна на държавите членки на блока.

Комисията призовава да се ускори изпълнението на схемите, така че на месец да се преместват по 1 000 души от Италия и 2 хил. от Гърция. Има и държави, които изобщо не са започнали да изпълняват квотите си, например Австрия, Унгария и Словакия. 

Проблемът с бежанците от Африка се задълбочава

Данните на Международната организация за миграция (IOM) показват задълбочаване на проблема с мигрантите от Африка. От началото на годината до 5 февруари в страните от общността през Средиземно море са пристигнали малко над 11 хил. души. От тях 9 350 души са влезли в ЕС през Италия и 1 650 - през Гърция. 

Спрямо същия период на 2016 г. обаче мигрантите, пристигнали през Средиземно море, намаляват значително като общ брой. Тогава в ЕС са дошли 74,8 хил. души. В същото време бежанците в Италия, които са основно от Африка (Нигерия, Еритрея и Гвиана), се увеличават - от 6 хил. на 9 350 души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още