IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Няма опасност за транзита на газ през Украйна

КЕВР ще разгледа предложението на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 януари 2017 г. на закрито заседание на 19 декември

11:18 | 13.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Няма опасност за спиране на транзита на природен газ през Украйна на фона на липсата на споразумение на тристранните преговори между Европейския съюз (ЕС), Украйна и Русия за зимните доставки за Европа, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

"След 2009 г. се говори много за опасности, но те не се случват", каза той пред журналисти след открито заседание на Комисията, на което бяха разгледани искания за лицензи за търговия с електроенергия.

Иван Иванов отказа да коментира внесеното предложение на "Булгаргаз" за цената на природния газ от 1 януари 2017 г., докато не се произнесе работната група на енергийния регулатор. Той уточни, че в КЕВР ще има закрито заседание по заявлението на 19 декември.

В петък "Булгаргаз" поиска увеличаване на цената на природния газ в размер на 13,53 на сто до цена от малко над 302 лева за 1 000 куб. метра, но без акцизи, ДДС и таксите за пренос. Такова искане може да е основание за промяна на цените на тока при комбинирано производство и на топлофикациите.

Според наредбите при значителна промяна на ценообразуващите елементи енергийният регулатор може да преразгледа цените, а промяната с над 10% е основание за това.

Председателят на КЕВР уточни, че има повишение на цената на петрола в последните три седмици, но не се очаква значителна промяна в следващите месеци. От "Булгаргаз" изтъкват като причина да поискат такова увеличение на цената на газа за българските потребители очакваното поскъпване на петролните деривати, както и увеличаването на стойността на долара на валутните пазари.

Промяната в цената на природния газ ще бъде разгледана на открито заседание в регулатора, след като бъде обсъдена в работната група. Окончателното решение ще бъде взето на 30 декември.

Иван Иванов категорично отхвърли и твърденията в отвореното писмо на председателя на Управителния съвет на "Овергаз" Сашо Дончев, според когото КЕВР безкритично одобрява разходите на "Булгаргаз". Той каза, че в Комисията анализират всички ценообразуващи елементи и определят промяната в цената на природния газ.

До момента няма договор между "Овергаз" и "Булгаргаз" за доставка на газ от 1 януари 2017 г, каза още председателят на КЕВР.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Повече от сигурно е, че ще има проблеми. Нафтогаз имаха в началото на сезона 14.7 млрд кубика. за първите 6 седмици изгориха около 1.5 млрд. При това големите студове не бяха почнали. От последните 30 дни обаче около 20 са стемператури трайно под 0-та. Това важи за всички по-големи градове, вкл. Киев, Харков и Лвов. Прогнозата за следващите 10 дни е за трайно под 0-та с по 1-2 дни до +1+2 през деня. За сравнение, миналата година имаше общо около 15-20 дни за целия зимен период. При 7.5 млрд в хранилищата употребата на запасите приключва. Т.е. 7-7.5 са "мъртъв" обем. Това означава, че от началото на Декември на разположение има макс. 6 млрд, като за декември потреблението ще е между 2 и 3 млрд. Иначе казано, Украйна ще влезне в 2017-та с 10 млрд. Един 30 дневен студ ще ги риключи и ще почне голямото крадене на европейски (вкл. български) газ, Досега 3 години хохлите купуваха газ на кредит, без реално да са платили и стотинка. Т.е. платили сме го всички ние от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
що "уж" ? на толкова го взимахме, преди Бай Х да издейства по негови думи някакви намаления през годините и като прибавиш че като цяло международната цена падната, та вносните главочи нали не мислят че цената никога не се променя. иначе големите цени ги издейства защитника на държавата в Лукоил, а от тогава мина доса време вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
302/1.85=163$ за 1000м3 ? Нал уж по 300$ го зимахме или по 400? Или от Булгаргаз разчитат на субсидии, или тука местните глвочи не са в час.И друго се чудя, откъде Иванов е толкоз сигурен, че няма да има проблем? Те проблемите обикновено възникват неочаквано :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още