IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Само 15% от потребителите сменят доставчика на ток след либерализацията

Очаква се Българската независима енергийна борса да започне пробна работа на 8 декември, а официално ще стартира от началото на 2016 г.

17:06 | 05.11.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
КЕВР: Само 15% от потребителите сменят доставчика на ток след либерализацията

Практиката в други страни сочи, че само 15 на сто от потребителите сменят доставчика си след либерализирането на енергийния пазар, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред членовете на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР, цитиран от БТА. На заседанието на комисията беше отчетена готовността за работа на Българската независима енергийна борса и либерализирането на пазара на ток у нас.

Иванов отбеляза, че вече има над 100 лицензирани търговци на електрическа енергия. Очаква се Българската независима енергийна борса да започне пробна работа на 8 декември, а на 9 декември да започне физическата покупко-продажба на електроенергия. Според разчетите официално борсата трябва да започне работа от началото на 2016 г.

На 11 ноември след закрито заседание на КЕВР ще влязат в сила правилата за търговия на борсата, които регулаторът е изработил. Ако борсата изпълни перфектно задълженията си и правилата бъдат приложени изцяло, България ще стане нормален участник на европейския енергиен пазар, отбеляза Иванов.

Ликвидността на борсата първоначално ще се осъществява от трите големи компании - АЕЦ "Козлодуй", "Марица изток 2" и обществения доставчик НЕК. Количествата, с които те първоначално ще излязат на борсата, са излишъците над договорените дългосрочни договори за продажба на ток, посочи Иванов. Трябва да се осигурят достатъчни количества ток на борсата, защото иначе се рискува да се наруши балансът между предлагането и търсенето, отбеляза той.

По думите му в първите три месеца битовите потребители ще останат на регулирания пазар, като през това време ще започне информационна кампания за разясняване на работата на електроенергийната борса и как може да се смени доставчикът.

Практиката показва, че в първите месеци има сериозно вариране на цените, целта на КЕВР и Министерството на енергетиката е да бъдат предпазени българските битови потребители от колебанията в цените, коментира Иванов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dam G
преди 8 години
Нещо по темата :http://bgmetering.info/dru61/content/%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още