IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз отново се обяви против пръстовия идентификатор

Системата няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидна за лекарите, смята председателят на съюза д-р Венцислав Грозев

16:40 | 22.07.16 г.
Лекарският съюз отново се обяви против пръстовия идентификатор

Според Българския лекарски съюз (БЛС) системата с пръстовия идентификатор ще увеличи случаите, в които пациенти се саморазправят с лекари. 

БЛС е против пръстовия идентификатор, защото това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите, каза председателят д-р Венцислав Грозев пред БНР. 

„Кой е този български лекар, който ще изхвърли пациента си?! Ако пациентът пък не е съгласен да въведе своя пръстов идентификатор, то дори и да бъде лекуван, няма да бъде заплатено на болницата. Що за логика е това?”, попита той.

Припомняме, че Лекарският съюз беше против подписването на Националния рамков договор именно заради пръстовия идентификатор.

Според Министерството на здравеопазването с новия пръстов код, който ще стане задължителен от октомври за всички болници, пациентите ще имат възможност да контролират парите, които Здравната каса плаща за лечението им.

Заместник-министърът Ваньо Шарков беше категоричен, че системата е в интерес на пациентите. „Пациентът за първи път става контрольор на това, което се случва в НЗОК. Аз съм убеден, че това е в полза на всички онези, които честно и почтено си вършат работата, и не е в полза на онези, които мошеничестват”, каза той.

Междувременно първите 100 служители на Здравната каса започнаха обучение с новата система. „Главното е те да знаят, как да реагират при сигнали за нередности, подадени от болничните заведения и пациентите. Да  бъдат абсолютно сигурни, че това е без потенциал за ущърб и злоупотреба с лични данни”, каза Веселин Политов от обучителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още