IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: КЗК има думата за картел при крупните обществени поръчки

Лифтът е най-екологичното решение за Банско, смята икономическият министър

13:43 | 12.03.16 г.
Лукарски: КЗК има думата за картел при крупните обществени поръчки

Действително големите обществени поръчки в строителството са съсредоточени в определен кръг фирми, призна в ефира на bTV икономическият министър Божидар Лукарски. Според него доказването на картел в тази сфера е работа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Това е независим орган и само той може да го каже“, заяви Лукарски по повод коментарите на бившия финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов – Симеон Дянков, че пет фирми печелят крупните обществени поръчки в сектора на строителството в последните 8-9 години. Според Дянков успеваемостта на тези фирми е над 90%, което го кара да подозира, че има картел между тях.

Сред първите задачи за новия състав на КЗК ще бъде и разследването за незаконни споразумения и на пазара на горива и очакванията са много големи, допълни Божидар Лукарски днес.

Вероятно ще има нова процедура за набирането на членове на регулатора, след като през седмицата единственият номиниран за председател на Комисията – Росен Желязков, се оттегли и по този начин блокира избора на новия й състав.

Икономическият министър би подкрепил отново Желязков, ако се кандидатира за този пост. За него не са сериозни опасенията, че заради поста на Желязков в Министерския съвет, ще има съмнения за независимостта на КЗК, ако той бъде избран начело на институцията.

Лукарски беше категоричен, че е нормално обществени поръчки, за които има съмнения, че определени процедури са непрозрачни, да бъдат спирани. Според него няма напрежение сред представителите на бизнеса, след като премиерът Бойко Борисов спря обществени поръчки на стойност почти 2 млрд. лева. „Със сигурност една нова и ясна процедура ще отговори на всички очаквания и ще бъде по-справедлива за всички“, допълни той.

Икономическият министър коментира и изграждането на втори лифт в Банско. Той припомни, че правителството на Пламен Орешарски е изготвило стратегия за развитието на зимния туризъм, в който е посочена нуждата от нови съоръжения в Банско, защото страната ни започва да изостава от съседите си, които имат по-неблагоприятни условия за развитието на зимен туризъм. При обсъждането на тази стратегия не е имало възражения, каза Лукарски.

Според него, след като няма данни за незаконно строителство, трябва да бъде изграден втори лифт в Банско, още повече, че това е най-екологичното решение.

„Каква е алтернативата – да се качваме с колите и автобуси и да тровим природата“, допълни той.

Правителството още не е направило изчисленията какви са загубите от гръцката блокада на границите, стана ясно от думите на икономическия министър. Той очаква засегнатите от кризата да внесат конкретни данни за претърпените загуби.

Лукарски препоръча на засегнатите да внесат индивидуални съдебни искове срещу Гърция и допълни, че все още се обсъжда възможността България да подаде иск срещу Гърция за обезщетение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още