IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечните продукти от малките стопанства може да се продават под една марка

Експерти искат да отпаднат териториалните ограничения в Наредба 26

11:18 | 07.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Произведените в малки ферми млечни продукти да се продават под една марка – тази идея обмислят експерти от фондация „Биоселена“.

Организацията консултира стопаните как да се регистрират по Наредба 26, която урежда директните продажби на храни от фермата*.

Наредбата действа от 2010 г. и по нея вече са правени промени.

Експерти от „Биоселена“ са провели обучения със земеделците как трябва да бъдат оборудвани мини мандрите и как да се води документацията. „Следващата ни стъпка е обща марка, която да идентифицира фермерския продукт“, съобщи зооинженерът Тенчо Христов. 

За да я ползват, стопаните трябва да спазват определен стандарт, например за брой дни в годината, в които кравите да са на свободна паша.

„Идеята не е продуктите да се унифицират, всеки ще ги продава със собственото си име, но трябва да има гаранция за качеството“, каза Христов.

По думите му след проверки на ветеринари се оказало, че по отношение на безопасността продуктите от малки ферми не са по-лоши от тези на големите преработватели.

Сега предизвикателството са продажбите на продуктите. Те обаче според наредбата са териториално ограничени.

Фермерите имат право да продават само в собствената си административна област и една съседна. Експертът се съмнява, че това е приложимо за България, защото у нас административните области са  по-малки например от тези в Германия.

Тенчо Христо е и против ограниченията за процента мляко, който фермерите имат право да преработват сами, според големината на стадата. „Държавата трябва да мисли не за големия, а за малкия бизнес. Ако големите преработватели предложат добра цена, няма да останат без мляко за преработка“, казва той. 

*Консултациите и закупуването на оборудване за мини мандрите се финансира по българо-швейцарския проект "За Земята и хората".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още