IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС създаде постоянен съвет за съдебната реформа

Той трябва да прилага актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система

14:41 | 13.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
МС създаде постоянен съвет за съдебната реформа

Министерският съвет създаде постоянно действащ съвет за съдебната реформа, съобщава пресцентърът на правителството.

На днешното си заседание министрите одобриха предложението на министъра на правосъдието Екатерина Захариева от началото на годината за постоянен консултатитевн орган, който да прилага актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Предвижда се съветът да координира изпълнението на стратегията, да извършва мониторинг по изпълнението на заложените цели, да приема пътните карти за изпълнение на стратегическите цели, както и да обсъжда документи, дейности и инициативи, свързани с прилагане на мерките от Стратегията и пътните карти.

Членове на съвета ще са представители на съдебната и изпълнителната власт, на други институции, представители на организации на съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, представители на неправителствени организации и на академичната общност.

При обсъждане на въпроси, които изискват промени в законодателството или приемане на решение на Народното събрание, ще се канят за участие председателят на парламентарната комисия по правни въпроси, председатели на парламентарните групи или техни представители.

Регламентирани са и критериите за членство на неправителствените организации в съвета. Необходимо е те да са работили най-малко пет години в областта на съдебната реформа и да са с реализирани конкретни инициативи в тази сфера. Предвижда се те да участват в заседанията на съвета на ротационен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още