IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ предлага спешни дейности да се правят и в структури с по-ниска компетентност

Публикуван е проект за изменение на наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК

13:55 | 18.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да се даде възможност определени дейности в условията на спешност да се изпълняват в структури от по-ниско ниво на компетентност до осигуряване на специализиран транспорт. Това се предлага в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Проектонаредбата е публикувана на сайта на здравното министерство.

Предлаганата промяна ще осигури достъп до необходимия обем медицинска помощ в случаите на животозастрашаващи състояния, посочва се в мотивите към документа.

Наредбата е в сила повече от половин година и не са необходими значителни промени в нея, свързани с промяна в пакетите здравни дейности, заплащани от бюджета на НЗОК, посочва се в проекта. Направените допълнения са свързани основно с прецизиране на конкретни текстове в отделни амбулаторни процедури, касаещи обхвата на дейностите по медицински специалности по нива на компетентност и прецизиране на основните диагностични и терапевтични процедури.

Предлага се разширяване на обхвата на клиничните пътеки, осъществявани от специалисти по детска хирургия, с цел подобряване на достъпа на децата до специализирана хирургична помощ.

Прецизират се стойностите на конкретни диагностични показатели, които са критерии за включване на пациентите за лечение по определени амбулаторни процедури.

Прецизират се и основни терапевтични процедури чрез отпадане на някои кодове от амбулаторни процедури, касаещи пациенти в тежко състояние, като се включват в клинични пътеки, чрез което се създават възможности за грижа с необходимия обхват и продължителност на болничния престой в тези случаи.

Клинична пътека 199 се разделя на две клинични пътеки, в резултат на което диагностиката и лечението на туморните заболявания на кожата и лигавиците, в зависимост от това дали са доброкачествени или злокачествени, попадат в една от тях. По този начин се прецизират изискванията към лечението на злокачествените тумори, като се добавя условието за наличие на решение на клинична онкологична комисия за пациентите, подлежащи на хирургично лечение.

Включени са промени в определени амбулаторни процедури и клинични пътеки, които приоритетно осигуряват по-пълноценна грижа за децата, като възможностите за медицинско обслужване се допълват и диференцират по отношение на тяхната възраст – до 1, до 3, до 9 и над 9 години.

С промените в наредбата се цели по-високо качество на медицинската грижа за пациентите, като се подобряват диагностичните и терапевтичните възможности за лечение на определени заболявания, прецизират се стойностите на определени показатели, които са критерии за включване на пациенти за лечение по определени процедури и клинични пътеки.

Необходимите средства за прилагането на нормативния акт са в рамките на годишните бюджети на Националната здравноосигурителна каса и не изискват допълнителни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още