IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Димов: Генералният секретар на ООН трябва да е консенсусна фигура

Кандидат, който взема явна страна, няма шансове, коментира политологът

10:25 | 14.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Генералният секретар на ООН трябва да е консенсусна фигура, а българската кандидатура в момента Ирина Бокова е заявила позиции, с които взема страна в определени спорове. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria политологът Нено Димов.

Изявлението му е по повод на коментарите в медиите от последните дни, че в надпреварата Ирина Бокова ще бъде заменена от еврокомисаря Кристалина Георгиева и вчерашното решение на кабинета, според което засега именно Бокова остава българската кандидатура.

„Ирина Бокова в момента е единственият кандидат на България и има два основни проблема – първият е, че, след като беше номинирана от правителството на Орешарски, не се опита да обедини зад себе си нацията. По-сериозният проблем е в нея самата – позициите ѝ по Фолклендските острови, окупираните територии в Палестина и присъствието ѝ в Деня на свободата в Москва в момент, в който целият цивилизован свят бойкотира събитието“, изтъкна Нено Димов.

„Това показва пряко, че тя застава срещу една от великите сили, постоянни членки на Съвета за сигурност заради Фолклендските острови, засяга тежко много влиятелна държава, като Израел, и се противопоставя на целия цивилизован свят“, допълни той. 

По думите му генералният секретар на ООН трябва да е консенсусна фигура, а не да взема страна. Кандидат, който взема явна страна, няма шансове, допълни той.

Политологът Емил Георгиев заяви, че досега Ирина Бокова не се представя достатъчно убедително. „Нормално, българското правителство иска да не загуби в тази надпревара. Една недостойна загуба би била много лоша за имиджа на България“, каза той. 

Георгиев смята, че  Кристалина Георгиева има реален шанс, ако се включи в състезанието, точно защото е консенсусна фигура.

Няма проблем да имаме две кандидатури. Правителството няма да сбърка, ако Бокова не се справи с класирането и българската кандидатура бъде заменена, допълни той.

Решението на кабинета да изчака да види как ще се развие кандидатурата на Бокова е адекватно, потвърди и Нено Димов.

„Добрата новина е, че България има две толкова силни кандидатури, които да бъдат обсъждани по света“, каза той.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Поредният полезен за някого *** от. Как се прави на неразбрал, че според правилата на ООН на два ръководни поста в ООН НЕ МОЖЕ да има представители от една и съща държава. Бокова няма да си даде оставката от ЮНЕСКО, следователно Кит Голиат НЯМА КАК да е избираема. Но за да направи мръсотия я бива. При това без да отговаря на формалните критерии за тази най-висока ДИПЛОМАТИЧЕСКА длъжност. А счетоводителката пък ВЪОБЩЕ няма работа там. И няма и да има. Никога. Но почти сигурният фаворит Бокова трябва да бъде о&рана до уши. И линджиперите работят с пълна пара за това. Като край казана в Ада, ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още