IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Петров: Търсим най-прецизния регламент за финансиране на болниците

Да има лечебни заведения без лимити все още е само идея, каза министърът на здравеопазването

15:28 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗ</em></p>

Снимка: МЗ

Търсим най-прецизния регламент за финансиране на болниците. Въвеждането на правилото част от болниците в страната да бъдат без лимити все още е само идея. Това каза във Варна министърът на здравеопазването Николай Петров, предава БТА.

В момента се обсъждат много варианти. Една от идеите е за определяне на болници без лимити, сред които да са университетските и областните лечебници. Това е един от вариантите за излизане от омагьосания кръг на свръххоспитализациите, посочи министърът.

По думите му най-важното е да се въведат прецизни правила кой, кога и с какви средства може да развива медицинска дейност.

Финансирането на болниците в момента не е намалено, каза още министърът. Намалението на средствата за второто тримесечие се дължи на изваждането на три процента за непредвидени дейности. По думите на Петров най-вероятно тези пари ще бъдат изплатени в началото на следващия месец.

Министърът допълни, че днес в София се провежда работна среща, на която се дискутират тези проблеми и ще бъде взето решение как точно ще се процедира.

За въвеждането на електронното здравеопазване министърът посочи, че в НЗОК има до голяма степен изградена система. Според него въпросът е да бъде създадена такава и в структурите на здравното министерството, като двете да работят в синхрон и да има непрекъсната актуализация на информацията.

Във Варна днес министър Петров откри реновираната и обзаведена Клиника по съдова хирургия в университетската болница "Св. Марина". В обръщението си към гостите на тържеството той посочи, че варненската лечебница прави неща, които могат да служат за пример на останалите заведения в страната.

“С реновирането и обзавеждането на Клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, вече не говорим просто за съдова хирургия, а за комплексно лечение на съдови заболявания в морската столица, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на тържественото откриване на структурата”, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

Може да се премине към вариант за командироване на служители на регионалните здравни инспекции от вътрешността на страната по Черноморието, каза още във Варна министърът на здравеопазването. По думите му целта е да бъдат засилени проверките за качеството на храната и водата, за да се гарантира сигурността на летовниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още