IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 фирми са подали заявления за отстъпки за лекарства към Здравната каса

Вариантът за национално споразумение между Касата и фармацевтичния бизнес отпада

16:34 | 12.09.15 г.
Над 100 фирми са подали заявления за отстъпки за лекарства към Здравната каса

Повече от 100 притежатели на разрешителни за употреба на лекарства са подали заявления за отстъпки в цените към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от здравния фонд.

Вариантът за национално споразумение отпада, допълват още от институцията.

Общо 80 от фирмите, които генерират около 85% от разходите на НЗОК за лекарствени продукти, са подали заявка по реда на Наредба 10 чрез директни отстъпки, а другите 23 фирми, които генерират около 15% от разходите - чрез национално споразумение.

Въз основа на тези резултати вариантът за договаряне чрез присъединяване към национално споразумение отпада и НЗОК преминава към договаряне на отстъпки по реда на наредбата, тоест чрез директни отстъпки, уточняват от касата.

След приключването на процедурата касата ще реализира около 45 млн. лв. от отстъпките, допълват от фонда.

Наредбата указва реда и начина, по който ще се правят задължителните отстъпки на медикаментите, които нямат заместител - най-скъпите лекарства, които формират и най-голям преразход. Договарянето на отстъпки предвижда индивидуални договори с всяка фирма. Всички отстъпки от фирмите ще се договарят по общи правила. 

Националното споразумение пък предвиждаше всички фармацевтични фирми да връщат пари за лекарства на касата под формата на отстъпки на солидарен принцип, срещу което индустрията остро възрази.

Припомняме, че и промените в Наредба 10 на здравното ведомство, които регламентират задължителни отстъпки за лекарства, бяха приети с резерви от представителите на фирмите. Генеричните производители приветстваха измененията, като заявиха, че те имат потенциала бързо и ефективно да изпълнят целите на „пакта за стабилност“ без да бъде необходимо извършването на допълнителни промени в законодателството.

От другите фармацевтични фирми обаче се обявиха против някои от промените в наредбата – например това отстъпките да се изчисляват на база прогнозируем ръст на разходите на НЗОК и срещу ретроспективното действие на правилото, тоест връщане на пари още от тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още