IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2300 непридружени деца-бежанци са минали през България от началото на годината

Омбудсманът ще сезира ДАНС заради данни, че от България се изнасят деца-бежанци без придружител

13:08 | 09.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около 150 деца-бежанци, които не са придружени, има у нас по данни от миналата седмица. Установяването е много трудно, а броят им се променя постоянно. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия по темата, предава БТА.

В центъра за бежанци в кв. "Военна рампа" за няколко месеца са регистирани над 500 деца. Оказало се, че до август почти всички от тях са напуснали центъра и никой не знае къде са.

От началото на 2016 г. през страната ни са минали над 2300 деца, които са били без придружител.

В повечето случаи, след като бъдат заловени, на децата им предлагат да подпишат декларация и да бъдат настанени в центрове. Според Манолова това е на ръба на закона, защото в него е записано,че те трябва да са в места със специални условия за малолетни и непълнолетни. А такива няма. В повечето случаи ги настаняват в отделни стаи, а след това спят в общи помещения с други чужденци. 

При срещите си с такива деца Манолова разбрала, че те чакали каналджии, които да ги заведат до Западна Европа.

Затова според омбудсмана установяването на произхода на децата трябва да се прави на максимално ранен етап, да има база данни за всички такива деца, както и да бъдат настанявани в подходящи условия. Важно е да бъдат информирани за правата им и всички рискове, които крие незаконното минаване на границата, смята Манолова.

Представителството на непридружените лица е изключително важно според омбудсмана. В тази насока отношение трябва да има и местната власт. Според закона задължението е вмененено на кметовете, а това не е добра практика.

Манолова предлага законова промяна, с която да се даде възможност на НПО да определят представители на тези деца. Освен това трябва да има ясни критерии кой може да е техен представител. По думите на Манолова сега това може да е всеки в общината - от хигиенист до заместник-кмет.

Омбудсманът ще сезира ДАНС заради данни, че от България се изнасят деца-бежанци, които са без придружител у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още