IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 500 малки и средни фирми от България са кредитирани по плана "Юнкер"

През първата година от инвестиционния план страната не е кандидатствала с голям инфраструктурен проект за пряко финансиране

15:46 | 15.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над 500 малки и средни български фирми са кредитирани по плана „Юнкер“ до момента. Това разкри в ефира на БНР заместник-изпълнителният директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции в Люксембург Илияна Цанова.

По думите ѝ през първата година от началото на инвестиционния план “Юнкер” България не е кандидатствала с нито един голям инфраструктурен проект за пряко финансиране.

Според Цанова изключително важна е инициативата на частния сектор, защото планът “Юнкер” не функционира на квотен принцип.

До момента ресурсът за малки и средни предприятия, който Европейската инвестиционна банка очаква да се генерира, е близо 0,5% от брутния вътрешен продукт на България, коментира още заместник-изпълнителният директор на Фонда за стратегически инвестиции.

В началото на октомври стана ясно, че почти всички използвани досега пари от плана “Юнкрер”, възлизащ на 315 млрд. долара, са отишли при 15-те най-богати страни. Останалите са получили значително по-малка част от средствата. Това разкри доклад на Европейската инвестиционна банка.

От него става ясно още, че Италия и Испания са се възползвали в най-голяма степен от финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти, както и Великобритания.

През първата година на тригодишната схема програмата е генерирала 104,75 млрд. евро инвестиции, или една трета от планираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
А трябваше да са няколко хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още