IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60 млн. лв. трябват за ремонт на големите тунели по пътищата

Средствата, които се отделят ежегодно, стигат за минимална поддръжка

13:12 | 13.10.15 г. 1
Над 60 млн. лв. трябват за ремонт на големите тунели по пътищата

Над 60 млн. лева са необходими за основен ремонт на петте основни тунела по пътищата в страната, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в конференция на тема "Европейско териториално сътрудничество в България - постиженията водят до нови перспективи".

Агенцията “Пътна инфраструктура” няма бюджет за цялостни ремонти на тунелите, въпреки че такива не са правени повече от 25 години, също поради липса на финансиране, съобщава БТА.

Лиляна Павлова изрази надежда при добро изпълнение на бюджета през годините да се отделят средства и за ремонт на тунелите. Заедно с необходимите пари за ремонти по старите участъци на магистралите "Тракия" и "Хемус" и виадуктите, средствата стават стотици милиони, допълни министърът.

Лиляна Павлова напомни, че всяка година се отделят средства за минималното поддържане на тунелите, за подмяна на асфалт на определени места, за изкърпване на дупки, маркировка и осветление. 

По повод последната тежка катастрофа в тунел "Витиня" министърът информира, че преди него в ситуационния център на пътната агенция не е постъпвал сигнал за разлив на течност по пътното платно в съоръжението.

Лиляна Павлова добави, че този тунел се намира в район с висока влажност и с предпоставки за мъгли. Може да има изгорели крушки, които не са подменени на едно или друго място, но нямаме неосветени тунели, допълни тя.

Павлова уточни, че проверката по случая, извършвана от специализираните органи, още не е приключила. Факт е, че тунелите в България не са в най-доброто състояние, не са в това състояние, в което ни се иска да бъдат, защото не са им правени цялостни ремонти, каза министърът.

Тя отбеляза, че в периода 2005 - 2006 г. е правен само ремонт на тунел "Ечемишка", но и досега прокуратурата продължава да разследва случая, при който, според думите на министъра, изпълнителят е откраднал един милион лева аванс, без да е направена изолация на съоръжението. Докато не приключи прокурорското разследване, обектът не може отново да бъде възложен, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stasi666
преди 8 години
и какво е виновен тунела,че едни хора на заплата са дебнели в храстите за някой друг бонус и не взели мерки за разлятото гориво.Пак виновни са извънземните и тунела който си стои там от 50 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още