IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очаква поскъпване на горивата тази година

Ако поевтиняването на петрола продължи, това ще се отрази и на цените на бензиноколонките у нас, прогнозира експерт

13:20 | 02.01.16 г. 6
Не се очаква поскъпване на горивата тази година

По-евтини горива и през тази година. Поне до края на 2016 г. шофьорите ще зареждат бензин и дизел на цените, каквито са в момента, прогнозират експерти пред Нова телевизия.

Само за няколко седмици заради поевтиняването на суровия петрол цените на най-масовите горива у нас паднаха под 2 лева.

"Със сигурност ще бъде по-евтино от миналата година", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

След рязкото поевтиняване на суровия петрол разликата вече се усеща и на колонките у нас.

"Ако суровият петрол и трендът за поевтиняването му продължава надолу – със сигурност ще видим това и при цените на нашите бензиноколонки", пояснява Бенчев.

За последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20 на сто, което се е отразило с 5-7 процента намаление на средните цени на дребно на горивата у нас, заяви в средата на декември Бенчев.

През второто тримесечие на годината експертите очакват допълнителни количества суров петрол да залеят пазара с включването на Иран в играта. Затова и лоши новини за шофьорите не се очакват поне до края на 2016 г.

Поевиняването обаче не се усеща от пътниците с автобуси. Въпреки че дизелът също поевтиня, цените на билетите остават непроменени. Защото докато горивата вървят надолу, другите разходи за превозвачите вървят нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Цените могат да паднат - Марешки го доказва. Но няма да паднат, защото това би намалило и отчисленията на картела към управляващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Като му лепнат на Марешки данък "право на съществуване в БГ" и това ще е краят на поредната конкуренция на картела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
karadjata
преди 8 години
САМО МАРЕШКИ С НЕГОВИТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЩЕ СВАЛИ ЦЕНИТЕ, ЗА СЕГА САМО ВЪВ ВАРНА, ДАНО СКОРО И В ДРУГИ ГРАДОВЕ. ТУКА ВЪВ ВАРНА НАФТАТА ОТ ДОСТА ВРЕМЕ Е ПОД 1,80 ЛВ/Л А В МОМЕНТА ИМА ЦЕНИ НА 1,70ЛВ/Л. ДОРИ ЛУКОИЛ ПРОДАВАТ НА 1,71ЛВ/Л НАФТА. НО НЕ ТАКА СТОЯН НЕЩАТА ИЗВЪН ВАРНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Какво поскъпване?Те и без това трябва да са още 10-20% по-евтини отколкото са в момента, а след 5 месеца 30-35% по-надолу от сегашните цени.Да видим дали правителството ще разреши на картела да свали цените в България или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Цената на петрола е на 11 годишно дъно - под 37 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 1.97. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Да го разбираме - ПАДАНЕТО НА ЦЕНИТЕ на горивата беше до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още