IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма чистка в държавната администрация, категоричен е Герджиков

ГЕРБ: Колкото по-рано това правителство прекрати правомощията си, толкова по-бързо ще се върнем към европейския си път, от който се отклонихме

13:58 | 21.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няма чистка в държавната администрация, не съм извършил нито едно уволнение и не съм освободил никой. Така служебният премиер Огнян Герджиков отвърна на въпросите на новите народни председатели относно извършените кадрови промени в рамките на управлението на служебното правителство, по отношение на освобождаване и назначаване на областни управители, на членове на управителни съвети и управители в търговски дружества с държавно участие, както и по отношение на директори на изпълнителни агенции - относно основанията за тези кадрови решения и критериите за подбор на новоназначените мениджъри. 

Герджиков призна, че е подготвял цяла нощ отговорите за кадровите промени в администрацията, след като вчера стана ясно, че ще трябва да се яви пред парламента, за да бъде изслушан по темата.

„Няма да казвам какво и колко ми е коствало на мен и моя екип, за да подготвим това. Трябваше тази нощ да свършим тази работа“, поясни служебния премиер, който прекъсна визитата си в Кърджали, за да се яви в залата. 

„Аз бях този който водеше парламентарния контрол в 39-ото Народно събрание и тогава не съм и помисля, че ще дойде време аз да бъда контролиран. Затова имайте едно наум, може и вие да изпаднете в тази ситуация“, призова служебният премиер.

Герджиков поясни, че с решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Според него това не е нещо ново и даде пример със служебните кабинети на Стефан Софиянски и Георги Близнашки.

Герджиков изрази надежда, че немалка част от кадровите промени ще бъдат оценени позитивно от новото правителство.

Той припомни, че по закон има право да прекратява трудовите правоотношения на областните управители без предизвестие и по свое усмотрение.

Според ГЕРБ обаче има сигнали, че и в момента тече законодателна дейност на подзаконово ниво за наредби и правилници, които да бъдат разгледани в последните заседания на Министерски съвет (МС), които ще създадат доста неприятности в администрацията и в институциите, които трябва да продължат своята работа. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова „авантюрите“ да бъдат преустановени.

Депутатът от БСП Елена Йончева попита служебния премиер колко пъти е провел разговори с политическите лидери преди и след изборите.

„Преди изборите не съм приемал на разговор нито един лидер на политическа партия. Имал съм разговори с г-н Борисов след това, но съжалявам, не си водя статистика. Разговорите не са много, но така или иначе такива разговори са полезни и необходими. Вече е известно, че го поканих в понеделник в Народното събрание да обсъдим проблемите с „Газпром“, каза Герджиков.

Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Герджиков е прав, че няма чистка, но скоро ще заима. Нека само пак ГЕРБ да поеме властта и стой и гледай как се сменят кадри до последно. Вече сме го гледали, слагат само свои партийци, дори и да нямат образованието и качествата за позициите, но тогава всичко е наред за тях, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още