IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма чистка в държавната администрация, категоричен е Герджиков

ГЕРБ: Колкото по-рано това правителство прекрати правомощията си, толкова по-бързо ще се върнем към европейския си път, от който се отклонихме

13:58 | 21.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В отговор на въпрос от народния представител от Обединени патриоти Емил Димитров дали е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, Герджиков заяви, че с нея не е провел нито един разговор.

„Всички министри, които са извършили промени, са имали своите мотиви и е хубаво да ги чуете от тях. Справката на освободените и назначените бих могъл да ви предоставя винаги, ще бъде публично достъпна след 2 май“, обясни още Огнян Герджиков.

Според него действително уволненията и назначенията изнервят не малко хора. „Не ми е възможно в 20 министерства да знам какви са мотивите на всички министри. Съжалявам, че не мога да отговоря по-конкретно“, добави служебният премиер.

Той е категоричен, че върху него не е оказван никакъв натиск нито за назначения, нито за уволнения.

От ГЕРБ не останаха доволни от отговорите на Герджиков.

„Като цяло не отговорихте конкретно на поставените въпроси. Мога да констатирам, че действително сте създали условия за евентуален бъдещ саботаж на правителството. Може би няма друг министър-председател с толкова много уволнения“, заяви бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Казахте, че нямате отношения към тези уволнения. Това означава, че друг е разпореждал тези уволнения“, обърна се той към Герджиков и обяви, че очаква някой да поеме политическа отговорност за кадровата чистка в държавната администрация.

„Колкото по-рано това правителство прекрати правомощията си, толкова по добре за държавата, за да се върнем към икономическия ръст и към европейския си път, от който ни отклонихте“, заяви Цветан Цветанов. Той е категоричен, че коалиционното правителство ще направи ревизия на тези назначения, за да гарантира стабилността и да не бъде подложена държавата на натиск.

Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки няколко партии използват незаконосъобразно държавни имоти за свои офиси. Герджиков обаче обясни, че се е срещнал по въпроса с областния управител на София, който е взел мерки и е подготвил писма към СДС и ДСБ, както и останалите партии, които не отговарят на законовите изисквания, за да ползват държавни имоти. Може би вече са получили или ще получат писма си, допълни служебният премиер.

След изслушването на служебния министър-председател в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да позволи да се вмени на партията някаква вина на служебния кабинет.

Тя призна, че е получила обаждане от Бойко Борисов, който е  предложил вицепремиерът Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ. Нинова е отказала, но по думите ѝ това е оценката на Бойко Борисов за участието на БСП в служебния кабинет.

„Да, БСП има участие в служебния кабинет, казва се Деница Златева и за това носим отговорност. Тя е вицепремиер и министър по европредседателството, затова носим отговорности и днес пред вас заявявам, че качествата на човека, който участва от името на БСП в кабинета, са оценени високо“, посочи Нинова.

Тя подчерта, че няма да допусне никога договорки и задкулисие извън общественото внимание и затова е отказала на Борисов. Според нея въпросът е принципен.

„Не можем да правим никакви колаборации с управляващо мнозинство, с което нямаме допирни точки по програми. Винаги може да разчитате на нашето разбиране и гласове, когато решаваме важни въпроси за европейското ни бъдеще“, допълни лидерът на БСП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
sdar
преди 7 години
Герджиков е прав, че няма чистка, но скоро ще заима. Нека само пак ГЕРБ да поеме властта и стой и гледай как се сменят кадри до последно. Вече сме го гледали, слагат само свои партийци, дори и да нямат образованието и качествата за позициите, но тогава всичко е наред за тях, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още