IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има драстично съкращаване на легла в столичните общински болници

Целта е да не се правят масови съкращения и да се постигне по-добра използваемост, каза Дончо Барбалов

18:50 | 08.06.16 г.
Няма да има драстично съкращаване на легла в столичните общински болници

В София няма да има драстично съкращаване на легла в общинските болници. Ще бъдат съкратени само леглата, от които няма нужда, коментира зам.-кметът Дончо Барбалов.

Той обясни пред БНР, че в клиниките, където се налага, закриването на легла е в резултат на анализ на дейността от гледна точка на медицински и финансови показатели.

"Имаме едно пълно разбиране, че там, където се налага съкращаване на легла, това са на практика легла, които не са били добре използвани в последните години", посочва Барбалов.

По думите му съкращаването на легловата база не е в ущърб на пациента, а по-скоро с цел подобряване ефективността на лечебните заведения.

Предвижда се във всяка общинска болница в столицата леглата да бъдат намалени с известен брой. Целта е да не се правят масови съкращения и да се постигне по-добра използваемост, защото всяко легло е свързано и с разходи.

Над 45 хиляди столичани годишно ползват медицински услуги в общинските здравни заведения.

Недоволството на общинските болници е заради новите договори, които болниците трябва да подпишат с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те залагат лимитиране на дейност, която се изразява в плащане за по-малък брой легла.

Общински болници ще бъдат принудени да затворят, ако трябва да отговорят на всички нормативни изисквания, прогнозира вчера Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването.

В някои общински и частни болници намаляването на леглата е между 20 и 90%. Според него затварянето на общински болници сериозно ще ограничи достъпа до медицинска помощ на хората, живеещи в отдалечени райони или на тези, които не разполагат с високи доходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още