IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова е-услуга на НОИ изчислява прогнозен размер на майчинските

Системата допуска въвеждане на бъдеща дата до една година напред

15:34 | 24.11.14 г.
Нова е-услуга на НОИ изчислява прогнозен размер на майчинските

Нова електронна услуга на Националния осигурителен институт (НОИ) изчислява прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане, съобщават от института.

Услугата е достъпна чрез интернет страницата на НОИ, в рубрика "Е-услуги", раздел "Справки по ЕГН и ПИК".

Чрез услугата имащите право на парично обезщетение за бременност и раждане, ще получат информация за прогнозния размер на плащането при предстоящо или планирано ползване на този вид отпуск. Така, в зависимост от настоящия и очаквания бъдещ осигурителен доход, те ще могат да вземат информирано решение или да получат насочваща информация за размера на доходите си за един бъдещ период.

Новата е-услуга е достъпна чрез попълване на лични данни - ЕГН или личен номер на чужденец /ЛНЧ/ и Персонален идентификационен код /ПИК/, издаден от НОИ. След въвеждане на данните системата проверява коректността на идентификаторите и проследява дали до десет месеца назад на лицето е отпускано такова обезщетение.

За да изчисли прогнозен размер на обезщетението за бременност и раждане, трябва потребителят да е наясно с евентуалната дата, към която се очаква раждането, или да знае кога започва ползването на отпуска за бременност и раждане.

Системата допуска въвеждане на бъдеща дата до една година напред.

Необходима е и информация за дохода на лицето за бъдещите месеци до избраната дата. В случай, че такава информация не бъде въведена, системата автоматично използва размера на минималната работна заплата, действаща към момента на справката.

Данни за осигурителния доход за периода, от който се изчислява обезщетението и които вече са подадени от осигурителя или самоосигуряващото се лице, не се въвеждат. Те се извличат автоматично от Регистъра на осигурените лица.

След приключване на процедурата по въвеждането на данните се пристъпва към изчисляване на прогнозния дневен размер на паричното обезщетение, който ще се изплаща за всеки работен ден от периода на бъдещия отпуск.

Новата е-услуга на НОИ не прави преценка на правото за изплащане на парично обезщетение. С въвеждането на данните се приема, че необходимите условия за това са изпълнени, изчисленият размер на обезщетението има само предварителен, прогнозен характер, уточняват от НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още