IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият управител на БНБ ще е с мандат от 6 години

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ

11:39 | 17.06.15 г.
Новият управител на БНБ ще е с мандат от 6 години

Следващият управител на БНБ ще встъпи в длъжност с нов мандат от шест години. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ.

Така, ако управител или подуправител на институцията прекрати мандата си, неговият наследник ще започва нов, а няма да довършва този на предшественика си. Това правило ще важи и за членовете на управителния съвет на банката.

Основната причина за тази промяна е очакваната скоро оставка на настоящия гуверньор Иван Искров, многократно искана от управляващите заради казус КТБ. Неговият мандат изтича на 10 октомври и съгласно закона преди промените наследникът му трябваше да заема поста от момента на избирането си до тази дата.

Преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че в частен разговор са се договорили Искров да подаде оставка на 19 юни.

Тя очаква на 10 юли вече да има избран нов ръководител на институцията.

През май ГЕРБ издигна за поста финансиста Димитър Радев, а по-късно през юни Движение България на гражданите – Бисер Манолов, но след това се оказа, че част от политическите формации в Реформаторския блок предпочитат да подкрепят претендента на ГЕРБ.

Преди дни доц. Григорий Вазов – президент на Висшето училище по застраховане и финанси, беше номиниран от Патриотичния фронт за управител на централната банка. За независим кандидат се обяви експертът от ЕБВР Камен Захариев.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още