IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Закон за обществени поръчки залага основно на електронизацията

Текстовете имат и силен антикорупционен ефект, смятат от звеното за борба с корупцията и организираната престъпност

10:06 | 30.09.15 г. 1
Новият Закон за обществени поръчки залага основно на електронизацията

Новият Закон за обществените поръчки залага основно на електронизацията на процеса, посочи пред БНТ главният секретар на Агенцията за обществени поръчки Иво Кацаров. По този начин човешкият фактор ще бъде сведен до минимум, каза още той.

Експертът посочи, че образците и единната декларация за обществените поръчки, предвидени в новото законодателство, всъщност ще дадат цялостен административен пакет в областта на обществените поръчки и така ще намалят административната тежест за бизнеса, защото няма да се подават „огромен набор от документи”.

Крайната цел на новото законодателство е да бъде създадена единна платформа за обществените поръчки, чрез която да се обявяват търговете, подават офертите, извършват оценките и в крайна сметка да се сключват договорите и да се фактурират извършените услуги.

„Всичко това трябва да става по публичен и прозрачен начин с минимална човешка намеса, с използване на готови шаблони”, каза още Кацаров.

При разработването на новите текстове са участвали и експерти от Центъра за превенции и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Изпълняващият длъжността директор на институцията Елеонора Николова коментира, че Законът ще има функцията да се бори и срещу корупцията чрез възможността да се създават централни органи за управление на търговете.

„Друг много важен момент е създаването на европейския паспорт, тоест възможността, когато даден оператор е регистриран в публичен регистър, да съобщава всички факти и обстоятелства, които да се ползват от възложителите, без да е необходимо да се създава огромна документация, или т.нар. Плик №1”, посочи Николова.

Тя определи тази възможност като сериозна крачка в борбата срещу корупцията, защото възложителите не могат да определят изисквания, които не са одобрени в публичните списъци.

Новият Закон за обществените поръчки тепърва трябва да бъде разгледан от Народното събрание. Той транспонира няколко европейски директиви в областта. Една от промените е единната европейска декларация, която ще помогне на желаещите да участват в търгове за обществени поръчки, независимо къде в ЕС се провеждат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Като чуя за електронизацията, която намалява корупцията, винаги се сещам за електронната система за случайно разпределение на делата в съда (наричана още "онзи бутон")Корупцията се намалява само с МОРАЛ! Една електронна система се манипулира много по-лесно от група хора. Манипулацията работи изключително прецизно и може да не бъде открита с години.Ако ви трябва доказателство, погледнете Фолксваген. За това и ще гласувам ПРОТИВ дистанционното електронно гласуване. С него вече няма да е необходимо да измислят начини КАК да контролират какво е пуснало *** в тъмната стаичка и да му обясняват точно какво и как трябва да задраска. Просто ще ги заведат под строй с личните карти за електронен подпис и после ще си цъкат лично каквото трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още