IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК: Липсата на лекарства за диабет и епилепсия е заради паралелен износ

Държавата трябва да участва в регулация на паралелния износ, каза подуправителят на здравния фонд Иванка Кръстева

10:09 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има липса на лекарства за диабет и епилепсия и най-вероятната причина е паралелен износ. Това каза подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева по БНТ.

„Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ“, каза Кръстева.

Преди дни от НЗОК констатираха, че недостигът на инсулин и лекарства за епилепсия на българския пазар е заради паралелния износ, а не неизпълнени ангажименти от страна на фирмите вносители. Здравният фонд е направил проверка за конкретни медикаменти на притежател на разрешението за употреба.

По думите на Кръстева единствено държавата е тази, която може да участва в регулация на паралелния износ, а касата не го контролира.

„Без тези регулации не можем да го спрем, нашата намеса е единствено в това интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара“, добави Кръстева.

Кръстева обясни, че обикновено се издава рецепта няколко дни преди да е свършило старото лекарство, така че едва ли пациенти остават три поредни дни дни без медикаменти.

Относно недостига на направления подуправителят на НЗОК отбеляза, че в местата, където са липсвали, броят им е актуализиран.

"От половин година не би трябвало да има пациент, неполучил направление. Лекарят може да надхвърля с 10% направленията, например в рамките на три месеца и после ги компенсира", каза тя.

Според нея касата реимбурсира много голямо количество медицински изделия и е успяла да договори няколко мисии. Експерти и лекари обаче коментират, че не се реимбурсират, а медицинските изделия са много скъпи и понякога се налага за сметка на болницата да се поемат. Иначе се застрашава човешкият живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още