IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът ще подкрепи законови промени за местни обществени защитници

Мая Манолова ще иска целево финансиране за обезпечаване на работата на местните обществени посредници

13:53 | 08.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Омбудсманът ще подкрепи законови промени за местни обществени защитници

Националният омбудсман Мая Манолова призовава за приемането на законови промени, които ще облекчат избирането на местни обществени защитници. Това съобщи Манолова на пресконференция след днешната национална среща на омбудсманите.  

Манолова посочи, че в момента с обществени посредници разполагат само най-големите общини у нас и за да бъде работата на институцията ефективна, има нужда омбудсмани да изберат всички общини. По думите й обаче в момента това е трудно постижимо, защото, за да се стигне до избор на омбудсман, са необходими две трети мнозинство, съобщава БТА.

Очаква се на днешното заседание на парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации да се обсъди приемането на текстовете от закона, които трябва да облекчат процедурата.

Депутатите обаче чакат решението на Националното сдружение на общините в България, което е скептично за промените, защото те ще наложат допълнителен финансов ресурс, добави Манолова. В тази връзка от кабинета на омбудсмана ще изготвят предложение до министъра на финансите Владислав Горанов, с което ще настояват за отпускането на целево финансиране за обезпечаване на работата на местните обществени посредници. По този начин ще се гарантира и независимостта на местните омбудсмани, каза Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още