IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 800 хил. лева за реставрация на Голямата базилика в Плиска

С парите ще се реализира политиката за опазване на значими културни и исторически обекти

15:48 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Още 800 хил. лева за реставрация на Голямата базилика в Плиска

За реставрацията на Голямата базилика в Плиска ще бъдат отпуснати още 800 хил. лева, решиха министрите на заседанието си днес, съобщи правителствената пресслужба.

Парите се дават на Министерството на културата, за да реализира политиката си в областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство.

Средствата са предназначени за консервация и реставрация на обектите „Свещения кладенец“ (Аязмото), „Баптистерия“ (Кръщелната) и „Ротондата“ на територията на археологическия резерват „Ранносредновековен град Плиска“. Те се предоставят чрез преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет.

Преди време директорът на Националния исторически музей прф. Божидар Димитров напомни, че досега за реставрацията на храма, който е най-големият на Балканския полуостров, са вложени около 1 млн. лева, като част от тях бяха за археологически разкопки и почистване на манастира към Голямата базилика.

Според проф. Димитров завършването на цялата църква ще струва 7-8 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още