IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът съдържа стабилните съставки за устойчива власт според експерт

Хоризонтът на властта изглежда чист поне до края на европейското председателство, твърдят социолози

10:29 | 19.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Хората са уморени от политическата динамика от последните години и не искат нови избори, затова и Народното събрание може да има и дълъг живот, коментира пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

Новият 44-ти парламент е по-сложен, защото има по-малко политически нюанси и полутонове. В предишния имаше повече пространство за маневриране, тъй като разполагахме с 2 десни, 2 леви, 2 националистически партии, допълни той.

"Условия за съставяне на устойчива изпълнителна власт има. Този парламент съдържа стабилните съставки: битово-консервативната власт на ГЕРБ, здраво стъпила върху еврофондове, местна власт и лични харизми. Щипка национализъм, щипка социален популизъм. Този мандат и предстоящото правителство ще бъдат приети с успокоение", допълни още Симеонов.

Според политолога предизвикателството за новия парламент е договарянето по въпроса с мажоритарния вот. "Дамоклевият меч над парламента ще бъде мажоритарният вот", заяви изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл".

Има и добра страна от бурния политически живот, смята обаче той.

"Свикнахме с коалициите и непредсказуемия политически процес. Това повишава политическата култура и активността на гражданите. Колкото по-често гласуваме, толкова по-често съдбата на държавата е в наши ръце", посочи той.

Хоризонтът на властта изглежда чист, поне до края на европейското председателство. Това коментира социологът Андрей Райчев пред bTV в първия работен ден на новото Народно събрание. Според Михаил Константинов е хубаво България да се върне към традицията на пълните мандати.

„Новата власт започва на принципна основа. Имаше три въпроса, по които трябваше да се разберат. Първият е Турция – Борисов води мека политика, а националистите не. Пенсиите също бяха казус, по който се разделяха. ГЕРБ се съгласи. Третият въпрос е мажоритарната избирателна система, може да е отпаднала като казус, не се чува нищо“, коментира Райчев.

На фона на усложнената международна обстановка и напрежение експертите коментираха, че е важно България да се консолидира и да има единност по важните въпроси.

„Сега светът стана непредвидим, а България показва степен на предвидимост“, посочи Райчев.

Той е категоричен, че най-силният фактор за нестабилност у нас е Турция. „Ердоган взе властта, но нацията не се консолидира, дори се говори за бъдеща гражданска война. Особено важно у нас е опозицията да се разбира с правителството по важните въпроси“, добави социологът.

По думите на Райчев липсата на антагонизъм сега е важна.

„Появата на ДОСТ е много важен фактор - Турция се опита да монтира партия в България и имаше решимост, че това няма да го бъде. Няма антагонизъм към Турция или към Русия. Не сме като при Македония – разделена страна, а малки партии решават съдбата ѝ“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още