IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчеларите ще получат близо 4,3 млн. лв. държавна помощ

За първи път ще има директна подкрепа за мобилните кошери

14:44 | 04.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сектор „Пчеларство“ ще бъде подпомогнат с близо 4,3 млн. лв. по държавната помощ de minimis. Условията, по които ще се кандидатства, ще са сходни с миналогодишните и ще бъдат гласувани на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на Фестивала на странджанския манов мед в Царево, информира пресцентърът на агроминистерството.

С одобрението на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за първи път ще се осигури директна подкрепа за мобилното пчеларство по мярка „Агроекология и климат“ за осигуряване на разнообразна паша на пчелите. 

„Тази мярка бе приета с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в „Натура 2000“ и в територии различни природни ограничения. Има и срокове, в които мобилните пчелини трябва да пашуват на тези места“, поясни министърът. Тя информира, че плащането, което ще се получи, е на стойност 15,37 евро на пчелно семейство.

Десислава Танева припомни, че идеята за мярката е възникнала в началото на нейния мандат и сега, година и половина по-късно, пчеларите ще могат да се възползват от европейската подкрепа, което ще доведе до ръст в сектора.

Тя подчерта, че е важно да се преработва добитият мед, за да може при продажбата му той да е в завършен търговски вид, с цел по-висока добавена стойност. 

„Процедурата по изготвяне на Защитеното наименование за произход „Странджански манов мед“ е на финален етап в

Министерството и ще бъде изпратена в ЕК за вписване в европейския регистър“, информира Танева.

По време на фестивала, министърът посочи, че сектор „Пчеларство“ е изключително експортно ориентиран отрасъл, в най-голяма степен от всички сектори в земеделието.

Производството на пчелен мед  за страната през 2015 г. е било около 11 400 т, от които 9 400 т са за износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още