IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печатарският бизнес в България с оборот от 726 млн. лв. годишно

Секторът реализира постоянен ръст и придобива все по-голямо значение у нас

21:54 | 21.10.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печатарският бизнес бележи оборот от 726 млн. лв. годишно и реализира постоянен ръст. Това стана ясно по време на конференция „Ден на печатните технологии в съвременния свят – с мисъл за бъдещето“, която се провежда в Интер експо център от Съюза на печатарската индустрия в България.

Секторът придобива все по-голямо значение у нас, свидетелство за което е и продължаващия ръст на българския пазар на хартия, заяви изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева.

От бранша отчитат увеличение на оборотите и търговията на произведените в България хартия и картон, независимо от повишаването разходите за суровини, транспорт и енергия.

Освен ръста в обемите, на пазара се наблюдават и нови технологични решения, дължащи се на „миграцията” на читатели от хартия към интернет. Същевременно, хартията продължава да измества найлона в резултат от стремежа към по-екосъобразно производство, подчерта Мариета Захариева.

С промяна на изискванията на потребителите към опаковките, се наложи да се променят и печатарските технологии. Днес потребителите искат по-цветни опаковки, с повече снимки, а задоволяването на тези желания означават разходи, по-кратки периоди на изпълнение и отговор на изискванията за опазване на околната среда, каза още тя.

Според Людмил Стойчев, бизнес анализатор в CBN, в сектора са регистрирани 943 компании, които са предимно малки и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Tkilata
преди 8 години
Вики, компаниите с ръст - организират конференциите си лятото на Златните или зимата в Банско.Хич не им се връзвай на микрофона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Tkilata
преди 8 години
Вики, компаниите с ръст - организират конференциите си лятото на Златните или зимата в Банско.Хич не им се връзвай на микрофона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още