IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от българите не желаят предсрочни избори

Ако изборите за парламент ГЕРБ би била първа политическа сила с 31% от гласовете, а втора би била БСП с 28,9%

20:14 | 13.11.16 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

46,8% от българите не желаят предсрочни парламентарни избори, сочи експресно проучване на "Галъп", поръчано от "Нова телевизия". 36,7% са на мнение, че трябва да има предсрочен вот.

Колебаещите се са 16,5%, сочи още проучването.

Темата за нови избори повдигна самият премиер Бойко Борисов. Той обвърза резултата от президентските избори с бъдещето на правителството. При упражняването на правото си на вот по-рано днес, той потвърди заявката си, че ще подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ загуби.

Предварителните резултати от exit poll-овете сочат, че Румен Радев - кандидатът издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, печели с около 59% от гласовете. Избирателната активност остава висока - по данни на "Алфа Рисърч" към 18:30 часа 48% от избирателите са отишли до урните.

От проучването на "Галъп" обаче е видно, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила, ако изборите за парламент биха били днес. Партията ще спечели малко над 31%. Втора ще бъде БСП с 28,9 на сто от гласовете.

В парламента със сигурност биха влезли още и Патриотичният фронт (6,8%)и ДПС (5,8%). На ръба да прескочат изборната бариера от 4% е Реформаторският блок с 3,8 на сто от гласовете.

Опцията "Не подкрепям никого" в проучването на "Галъп" избират 6,2 на сто.

Данните от проучването по отношение на резултатите от евентуални предсрочни избори обаче не са съвсем реални в "нощта на победата на Румен Радев", посочи политологът Емил Кошлуков пред "Нова телевизия". Според него след седмица нагласите ще бъдат по-различни.

Политологът посочи, че в последните години ГЕРБ печели убедително изборите. Той беше категоричен и че не Румен Радев печели президентските избори, а ГЕРБ губи.

Кошлуков посочи, че този резултат е бил очакван, защото подкрепата за Цецка Цачева като председател на Народното събрание е измервана преди самите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
но това не е защото ги харесват сегашните, ами щото е почти все едно кой ще е ... голените са същите, само дето Яне е заменен от марешки, а барека от славчо ...единственото което не е ясно е колко че е алчен новия бос :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ivan_ivanov601
преди 7 години
СВАЛЯНЕ НА БОКО И ОБРЪЖЕНИЕТО МУ ОТ ВЛАСТ - ЦЕЛ НА ЧЕСТНИТЕ ГЕРБЕРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още