IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицейски протести в цялата страна

В София са блокирани няколко ключови кръстовища, демонстрации има във Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Елхово и други градове

20:07 | 04.11.15 г. 6
Полицейски протести в цялата страна

Нови протести на полицаи се проведоха днес в София и редица места в страната. Служителите на реда блокираха няколко възлови кръстовища в столицата – Орлов мост, бул. “Цар Борис Трети”, ул. “Тодор Каблешков” и бул. “Овча купел”, въпреки призивите на СДВР да освободят движението и въпреки уверението, че сегашните служители в сектор “Сигурност” няма да изгубят социалните си привилегии.

Протести се проведоха и в няколко областни града, блокираха се възлови пътища и гранични пунктове през деня, като протестите продължават и в момента.

Изцяло е блокиран от служители от системата на МВР изходът на Пазарджик в посока Пловдив, съобщава БНР. В протеста на полицаите участват около 300 души и служители на затвора.

Над 150 полицаи, пожарникари и гранични полицаи се включиха в протестно шествие в Елхово. Униформените спряха за десетина минути движението по първокласния пункт към граничния пункт “Лесово”. В шествието са се включили и полицаи от управленията в Тополовград и община Тунджа.

Стотици служители на МВР, съдебната охрана и затвора във Враца блокираха международния път Е-79 между Враца и Мездра. Протестът започна с минута мълчание в памет на загинали полицаи при изпълнение на служебния им дълг. Протестиращите са категорични, че не са удовлетворени от развоя на преговорите през днешния ден и настояват за запазване на социалните им придобивки.

Над 400 служители от системата на МВР се събраха и в Пловдив. В града се събират и военослужещи от Пловдивския гарнизон.

Повече от 500 полицаи, служители в затворите, пожарникари, както и служители на Министерството на отбраната се събраха на протестен митинг и затвориха кръстовището до един от големите търговски центрове във Варна. Пожарникарите и полицаите призовават правителството и синдикатите да направят необходимото, за да намерят нужния компромис.

Повече от 300 души - полицаи, огнеборци и надзиратели, протестират и в Бургас.

Демонстрация има и в Хасково, като полицаите обмислят пак да блокират магистрала “Марица”. Протести се провеждат още в Русе, Търговище, Добрич, Силистра, Плевен и други градове.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещите от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично.

Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита.

Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на от 5 до 10 брутни заплати.

След днешната среща на премиера Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов стана ясно, че социалният пакет ще бъде запазен за сегашните служители в системата. Обявените промени обаче ще важат за новопостъпилите.

По-късно премиерът коментира, че е недопустимо униформени служители да участват в незаконни действия, а от думите на главния секретар на МВР Георги Костов стана ясно, че ще има наказания за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Repoman
преди 8 години
Къде отидоха парите? Толкова ли скъпи бяха изборите?И защо не го казаха това преди изборите, а чак след тях. Това прозрачно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Предстои яко съкращение на полицията,щото явно пари няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Някой в този форум може ли да каже, че някога му се е случвало полицията (не отделен полицай) да му помогне? Аз не мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ТОВА КАТО ПЪЛЗЯЩ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРЕВРАТ ЛИ ДА ГО РАЗБИРАМЕ?В РУМЪНИЯ СЕ СЛУЧВАТ НЕЩА ПОДОБНИ НА ТЕЗИ ОТ 1989 ГОДИНАОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ЧЕ "ГОЛЕМИТЕ" СА СЕ РАЗБРАЛИ И ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛ ПРОЦЕС НА ПРЕВЪРТАНЕ НА ПАЛАЧИНКАТА. АКО Е ТАКА ДА СМЕНЯМЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАЙРАЦИ С РУСКИ.КАЗВАЙТЕ ДА ПОБЪРЗАМЕ ДОКАТО НЕ СА СЕ ИЗЧЕРПИЛИ БАЙРАЦИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Какви полицаи, тия шкембета с шапки ли?Няма повече пари за вас, свършиха. Сега с пръст в устата, ни можете да работите друго, ни да емигрирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
The Big One
преди 8 години
Модерна полиция някой знае ли к'во означава ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още