IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на пестициди в България са намалели с близо 330 тона за три години

През 2014 г. у нас са продадени общо едва 1002 тона пестициди, което е значително намаление спрямо предходните години

08:45 | 18.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е сред страните-членки на Европейския съюз, в които значително са намалели продажбите на пестициди, сочат последни данни от анализ на Евростат за продажбите и консумацията на пестициди в ЕС. Анализът събира данни за периода 2011-2014 г.

През 2014 г. у нас са продадени едва 1002 тона пестициди, което е значително намаление в сравнение с предходната 2013 г. (1196 тона) и с 2012 г. (1331 тона). За три години продажбите на пестициди у нас са намалели с близо 330 тона, отчита европейската статистика.

У нас действа Национален план за устойчива употреба на пестициди, според който, от една страна се цели намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху човешкото здраве, а от друга - се цели интегрирано управление на вредителите и растителната защита.

Според документа у нас има около 500 продукта за растителна защита и 200 активни вещества - разрешени за употреба и продажба, посочва БТА.

През отчитания от Евростат период у нас са проведени над 3 900 инспекции за контрол върху употребата на пестициди, като са констатирани близо 300 различни несъответствия в употребата на продуктите за растителна защита. Най-честите нарушения (над 130) са били "липсата на задължителни записи за употребата на пестициди".

Основен координатор в употребата на пестициди у нас е Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която определя изискванията по отношение на продуктите за растителна защита и осъществява официален контрол за защита здравето на хората и околната среда.

Открит е и безплатен телефон за сигнали за съобщаване за фалшиви и нелегални продукти за растителна защита - 0800 18 112.

Над 390 хил. тона пестициди са продадени в ЕС

Освен България, сред страните, в които се отчита намаляване на продажбите на пестициди, са още: Дания, Ирландия, Гърция, Италия, Литва, Малта, Холандия, Австрия, Португалия, Румъния, Словения, Швеция и Великобритания.

На другия полюс са страни, където производството и продажбата на пестициди се е увеличило значително: в Белгия, Чехия, Германия, Естония, Испания, Франция, Латвия, Унгария, Полша, Словакия, Финландия, както и в Норвегия и Швейцария.

Общо в ЕС през 2014 г. са били продадени над 390 хиляди тона пестициди, отчита Евростат. Като цяло най-значителни в ЕС са били продажбите на пестициди в Испания - над 78 хиляди тона, Франция - над 75 хиляди тона, Италия - над 64 хиляди тона, Германия - над 46 хиляди тона и Великобритания - над 22 хиляди тона.

Най-ниски са били продажбите на пестициди в Малта - около 100 тона, Естония - около 600 тона и в Кипър - около 1000 тона.

Според анализа на Евростат използването на пестициди играе важна роля в селскостопанското производство, с което се гарантират по-малко щети от плевели и вредители на реколтата, но крие същевременно много рискове за човешкото здраве и околната среда, в зависимост от характеристиките на техните активни вещества в пестицидите. В резултат на тяхната потенциална токсичност, често дори и при много ниски нива за прилагане на пестициди, сега те се контролират строго от законодателството на Общността от 1991 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още