IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектирането на яз. "Нейковци" край Трявна ще приключи в средата на 2015 г.

Строителството на съоръжението вероятно ще започне през 2016 г.

11:41 | 21.03.14 г.
Проектирането на яз. "Нейковци" край Трявна ще приключи в средата на 2015 г.

До юни 2015 г. трябва да завърши проектирането на яз. „Нейковци“ в община Трявна. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която подписа днес договор за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект и тръжна документация за избор на изпълнител, който да завърши съоръжението, с швейцарската фирма Stucky Ltd.

Договорът е на стойност 1,25 млн. евро с ДДС.

След като проектът на язовира стане готов, ще се изясни и индикативната стойност за доизграждането на съоръжението, заедно с пречиствателната станция и деривациите. „Тогава ще можем да направим план и как да процедираме със строителната дейност“, коментира Терзиева, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

„Надявам се строителството да започне през 2016 г., като дотогава трябва да завършат отчуждителните процедури“, допълни регионалният министър.

Проектирането на яз. „Нейковци“ е договорено преди две години, но не е направено поради липса на държавни средства, каза още регионалният министър. Тя посочи, че за тази година в бюджета са осигурени близо 23 млн. лв. за съфинансиране на държавните инвестиционни заеми от Световна банка.

Така ще може да започне строителството на язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, рехабилитацията на яз. „Студена“ и проектирането на яз. "Нейковци" заедно с пречиствателна станция за питейни води.

Строителството на яз. „Нейковци“ е започналоо ще през 70-те години на ХХ век. Прекъсвано е на няколко пъти и окончателно е спряно през 2001 г. Съоръжението се довършва с пари от Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още