IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на бира се готвят за лек спад през годината

Индустрията е стабилна, но за първото полугодие ръстът в обем е минимален, заявиха от „Карлсберг България"

14:54 | 18.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очаква се производителите на бира да отбележат лек спад през годината в сравнение с 2016-та. Индустрията е стабилна, но за първото полугодие ръстът в обем е минимален – под 1%, като е отбелязан спад в стойността. Това заяви пред журналисти маркетинг директорът на „Карлсберг България“ Бранимир Братанов, като се позова на данни на Nielsen.

Пазарът е стабилен, но засега няма големи фактори, включително икономически, които да доведат до голям ръст, обясни Братанов и припомни, че годишната консумация на бира в България е 84 литра на глава от населението.
Пивоварите в България залагат на иновациите, но те по думите му не носят обем.

От началото на годината се наблюдава 12% спад на продаденото пиво в заведенията, което е резултат както от намаление на броя им, така и на консумацията. В магазините има минимален ръст от 2%, като това става основно в супермаркетите. 

В последните години се увеличава потреблението в кенове не само в България, но и в региона. В България употребата им е нараснала с 12 на сто през първото полугодие спрямо същия период на миналата година. Употребата на стъклените опаковки намалява с 8% заради трудностите, които изпитват заведенията.

За полугодието продажбите на сайдери намаляват с 20% като обем и с 5 на сто като стойност, като напитката държи едва 2% от продажбите на бира. Сериозно отстъпление има и при радлерите.

Тепърва производителите трябва да развиват сегмента на наливната бира, отчете Братанов.

„Карлсберг България“ е най-бързо развиващата се в бранша у нас, заяви изпълнителният директор Деян Беко, който след няколко години работа в България предстои да отговаря за гръцкия пазар.

Компанията отбелязва ръст на обема за първите шест месеца на годината от 18%, а на пазарния дял с 4,6% до 30,3 на сто от пазара на бира.

През 2016 г. производителят има 131 млн. лв. оборот при 109 млн. лв. през 2015 г. Печалбата за миналата година е 12,3 млн. лева или три пъти повече от предходната година.

Бранимир Братанов допълни, че „Пиринско“ държи 18,3% пазарен дял в обем за първото полугодие. Ръст в обема имат и „Шуменско“, „Будвайзер Будвар“, както и „Пиринско младо пиво“.

Компанията ще се фокусира и върху суперпремиалния сегмент, който държи 5% от обема на пазара и точно там се вижда ръст в последните години. Консуматорите искат да пробват нови бири, отчете Братанов.

Преди дни „Карлсберг България“ се присъедини към коалицията от 100 глобални компании като „Майкрософт“ и Facebook, наречена RE100, които са си поставили за цел в следващите години да намалят въглеродния отпечатък и консумираната вода, да се фокусират върху безопасните условия на труд и отговорната консумация, заяви Анета Сланчева, мениджър правни и корпоративни въпроси.

Групата си поставя за цел към 2030 г. да постигне 30 на сто намаление на въглеродния отпечатък, а до 2022 г. използваната електроенергия да бъде изцяло от ВЕИ. До 2030 г. производителят планира да намали наполовина потреблението на вода, във всяка една реклама да има апел за отговорна консумация и трудовите инциденти да бъдат сведени до нула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Дайте един печен адвокат да ги питаме тия по коя пивоварна традиция в Пиринското слагат пшеничен грис и с вода от кой планински извор го правят в Шумен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още